Greenpeace, Balina Sığınağı’nda balina avcılarının yakıt ikmali yapmalarını önlemek için önlerini kesti

Basın bülteni - 22 Ocak, 2008
Güney Okyanusu, 22 Ocak 2008 – Japon avcı gemisinin Güney Okyanusu Balina Sığınağı’nda balina avlamasını engellemeyi başardığımız 11. günde (1), Greenpeace gemisi Esperanza’daki eylemciler Japon avcı filosunun fabrika gemisi olan Nisshin Maru’nun Panama bandıralı “Oriental Bluebird” gemisinden yakıt ikmali yapmasını önlemek için önünü kesti.

Eylemciler şiddetsiz eylem yoluyla, avcı gemisinin yakıt ikmali yapmasını önlemek için botlarıyla yakıt ikmali yapılacak  gemi ve avcı gemisinin arasına arasına girdi.

Japonya Balina Kampanyası Sorumlusu  Sakyo Noda, Oriental Bluebird gemisine rtelsiz aracılığıyla Japonca, İspanyolca ve İngilizce olarak “Oriental Bluebird Antarktika sularını hemen terketmelisiniz. Varlığınız burada istenmediği gibi aynı zamanda Antartika doğal yaşamı için tehdit oluşturuyorsunuz. Bu doğal alan Uluslararası Denizcilik Organizasyonu ve  Antarktika Çevre Protokolu Anlaşması ile barışa ve bilime adanan Doğal Rezerv Alanı ilan edilmiştir (2). Antlaşma bölgesi içinde yakıt ikmali yapmak Antartika Antlaşması’na tamamen aykırı bir durumdur. Antlaşmaya üye ülkelerden olan Japonya, protokole uymalı ve antlaşma bölgesinde yakıt ikmali yapmamalıdır. Ayrıca Çevre Kirliliğini Önleme Protokolü’nde yer alan Annex IV maddesine de uymak zorundadır” dedi.

Japonya hükümeti sözde bilimsel avcılık adı altında 6 geminin Güney Okyanusu Balina Sığınağı’nda avlanmasına resmi izin veriyorken,  Panama bayraklı Oriental Bluebird’ün herhangi bir belgesi bulunmuyor.  Japonya, Antartika Antlaşması’nda imza sahibi taraflardan biri olmasına karşın, sürekli olarak Antartika Anlaşması Sekretaryasına sunması gereken balina av filosunun çevresel etki değerlendirmesini vermekte başarısız olmaktadır.  Panama bandıralı Oriental Bluebird gemisi çevre korunmasını sağlamak amacıyla tasarlanan bu dokumandan da yoksun.

Esperanza gemisinde bulunan Panamalı eylemci Mir Rodriquez “Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) gibi platformlarda balinaların savunan tarafta yeralan Panama Hükümeti, Panama bayraklı  Oriental Bluebird gemisinin yasadışı olarak Japon filosuyla işbirliği yapmasına izin vererek Antarktika Balina Sığınağı’nda balina avcılığına alet oluyor ” dedi. “ Panama Hükümeti ya bayrağını geri çekmeli  ya da balina avcı filosuna destek vermeyi durdurması için gemiye emir vermeli.”

 İletişim için:  

Gemideki Türk Gönüllü tayfa Serkan Dadak ile gemi telefonlarından bağlantı kurulabilir :  +47 514 079 86

Dave Walsh, Greenpeace Uluslararası İletişim Sorumlusu Tel: +47 514 079 86 or +873 324 469 014

Junichi Sato, Greenpeace Japonya Balina Proje Lideri, Tokyo.

Tel: +81-80-5088-2990 (GMT + 9)

Türkiye'den bağlantı için:

Banu Dökmecibaşı, Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu, Tel: 0212 292 76 20 / 0532 263 11 14

Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, Tel: 0212 292 76 20

Notes:


Editöre Notlar:

1. Bu sezon 935 mink ve türü tehlikede olan 50 uzun balinayı avlamayı planlayan Japonya’nın her yıl gerçekleştirdiği balina avcılığı, Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) düzenlemelerindeki boşluktan faydalanmaktadır ve Mayıs 2007'de bir IWC kararı ile kınanmış ve IWC'nin kendi biliminsanları tarafından da 'yararsız bir eylem' olarak nitelendirilmişti.


2. Antartika Antlaşması 1961 yılında yürülüğe girmiş ve Güney bölgesindeki 60 derecelik tüm alanda uygulanmıştır. 1998 yılında Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü ile birleşmiştir (Madrid Protokolü) . Madde 2’de “Üyeler Antarktika doğal yaşamını ve birleşik ve bağımlı ekosistemleri korumaya söz vermelidirler” olarak belirtilir. Antarktika ve Güney Okyanusu'nun uluslararası topluluk tarafından küresel ortak miras ve özellikli alanlar olarak tanınması, gemi kaynaklı deniz kirliliğini önleme anlaşması olan MARPOL 73/78 ile olmuştur.
MARPOL73/78 Antartika'yı 'özel bir bölge' olarak tanımlamaktadır.

Greenpeace daha yeşil ve barış dolu bir gelecek için şiddetsiz doğrudan eylem yoluyla çevre sorunlarıyla mücade eden ve kampanyalar yürüten bağımsız bir organizasyondur.

Kategoriler