Greenpeace raporuna göre korsan balıkçılık Akdeniz orkinos balığını yok ediyor

Basın bülteni - 24 Mayıs, 2006
Yeni bir Greenpeace raporuna göre Akdeniz’deki mavi yüzgeçli orkinos balığı, gelişigüzel, sorumsuzca avlanma ve etkin olmayan yönetim yüzünden neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya. “Orkinoslar Nereye Gitti?” başlıklı rapora göre acilen balıkçılık düzenlemelerinin kanunen dayatılması ve çiftleşme bölgelerinin kurtarma planının bir parçası olarak koruma altına alınması gerekiyor, eğer bu yapılmazsa mavi yüzgeçli orkinos balığı kısa sürede tarihin bir parçası olacak(1).

Greenpeace İspanya’dan Sebastian Losada’ya göre “mavi yüzgeçli orkinos balığının Akdeniz’den ticari olarak yok olması büyük bir olasılık. Orkinos çiftliği endüstrisinin ticari hırslarını tatmin etmeye çalışan korsan balıkçılar (2) sınır tanımaksızın avlanıyorlar ve bu durum ikiyüzlü şekilde hem AB hem de Akdeniz ülkeleri tarafından destekleniyor. En büyük suçlulardan birinin Fransız balıkçı filoları olması ise büyük bir saçmalık.”

“Orkinoslar Nereye Gitti?” raporuna göre:

– yakalanan balık miktarı 12.000 ton ile belirlenmiş kotanın %37 üstünde;

– AB son on yıl içinde orkinos çiftliği sektörüne 34 milyon $ destek verdi;

– Akdeniz’eki orkinos çiftliği kapasitesi en az 51.012 ton ki bu da  Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonu’nun [ICCAT] izin verdiği toplam izin verilen miktar’ın %60 üzerinde: çiftlik kapasitesi suça davet niteliğinde.

5 yıl boyunca WWF, Akdeniz’deki kontrolsüz orkinos çiftliği gelişmesini protesto etti, bu gelişme ve yaygınlaşma kaçak avlanmanın en büyük sebeplerinden biri. WWF denizlerde yakalanan tuna miktarı ile ilgili bir teknik rapor yayınlamak üzere ve bunun da Greenpeace tarafından raporlanan yasadışı avlanma rakamlarını doğrulaması bekleniyor.

Her iki çalışma da gösteriyor ki bölgedeki kaçak ve korsan  orkinos balıkçılığı had safhada, üstelik bu yağmacılığın sorumluları aynı zamanda balıkçılığı yönetmekle sorumlu ICCAT’ın meşhur üyeleri.

WWF Akdeniz Program Ofisi Balıkçılık Başkanı Sergi Tudela “mavi yüzgeçli orkinos balığı ticari ve ekolojik olarak yok olmak üzere. ICCAT acilen bir ay süren sezonluk avlanma yasağını 1 Temmuz tarihinden başlamak kaydıyla üç aylığına uzatmalı ve böylece aşırı avlanmayı etkin olarak azaltmalı” diyor.

Greenpeace gemisi Esperanza bu hafta Barcelona’da ve organizasyon tarafından gerçekleştirilecek en iddialı küresel yolculuk olan 14 aylık “Okyanuslarımızı Savunuyoruz” seferinin dördüncü ayağına başlamak üzere (3). Greenpeace Akdeniz ülkelerine çiftleşme ve beslenme alanlarındaki mavi yüzgeçli orkinos balık türünü koruması için çağrıda bulunuyor.

Greenpeace Uluslararası’ndan Karli Thomas, “Az sayıda orkinos çiftliği şirketi ve yatırımcısı bir zamanlar yüzlerce balıkçının meşru geçim kaynağı olan Akdeniz mavi yüzgeçli orkinos balığını çalmaya çalışıyor,” diyor. “Greenpeace bu  orkinos korsanlarını afişe etmek için önümüzdeki aylarda çalışmaya başlayacak. Akdeniz kamuoyu tüm bu orkinos balıklarının nereye kaybolduğunu bilme hakkına sahip.”

Resmi rakamlara göre 2004 yılında Türkiye'de 1090 ton mavi yüzgeçli orkinos yakalandı. Orkinos üzerine olan yoğun talep aşırı avlanmaya yol açmıştır ve bunun etkilerini son yıllarda geçmiş yıllara kıyasla yakanan balık sayısında büyük bir düşüş  gözlenmiştir. Türkiye 2003 yılından beri ICCAT üyesi olmasına rağmen Türkiye'ye özel bir kota belirlenmemiş ancak kurumca diğer ülkeler statüsünde yer alarak yıllık 1000 ton kotaya sahiptir.

 

Greenpeace bağımsız bir kampanya örgütü olup küresel çevresel sorunları şiddet içermeyen yaratıcı yöntemlerle açığa çıkarmayı ve daha yeşil, huzurlu bir geleceğe yönelik çözümleri desteklemeyi amaçlamaktadır.

VVPR info:

İletişim:

Canan Saraç, Greenpeace Akdeniz Denizler kampanyası Sorumlusu, 0 533 595 18 58
Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04
(Fotoğraflar için iletişim birimiyle bağlantıya geçebilirsiniz.)

Notes:

Notlar:

1) "Orkinoslar Nereye Gitti?", Greenpeace, 2006.
İngilizce rapor ve özet bu sayfada bulunmaktadır.(http://www-greenpeace.org/
international/press/reports/where-have-all-the-tuna-gone)
Türkçe özet rapor için http://www.greenpeace.org/turkey/press/reports/orkinoslar-nereye-gitti


2)Bölgede yeni gelişen orkinos çifliği endustrisi sömürgeciliği ateşleyen çok büyük bir güçtür. Orkinoslar vahşi hayatta yakalanıp kafeslere gönderilir ve buralarda aylarca beslenip ihracat için öldürülmektedirler.

3)Bu keşif okyanuslarda var olan tehlikeyi gün yüzüne çıkarmıştır. Bunlar güney okyanuslarımızda balinacılık, Batı Afrika'da korsan balıkçılığı ve Azores çevresindeki güzel derin denizlerdeki doğal yetiştirme ortamlarını gözetlemiştir. Akdeniz'de, Greenpeace bölgenin güzelliğini kaydedecek ve aşırı avlanmanın orkinos balığı gibi diğer türler üzerine yıkıcı etkisini vurgulayacak ve küresel ağ oluşturarak dünya okyanuslarının yüzde 40'ının deniz rezervi olmasını talep edecek.

Kategoriler