Greenpeace Türkiye’de dünyanın en büyük kömür yükleyicilerinden birini durdurdu

Greenpeace, Türk yetkililerinden yeni termik santrallere ruhsat verilmemesini talep ediyor.

Basın bülteni - 14 Eylül, 2008
İskenderun, Türkiye, 14 Eylül 2008 - Greenpeace aktivistleri Sugözü (İsken) termik santraline ithal kömür taşıyan gemiyi durdurdu. Türkçe ve İngilizce “Kömürü Terk Et” yazılı pankartlar taşıyan dört tırmanışçı, dünyadaki en geniş kömür yükleme platformlarından biri olan platforma çıktı. Tırmanışçıların varlığı, mavnaların kömür boşaltmak için platforma yaklaşmasını engelliyor (1).

Greenpeace'in Rainbow Warrior gemisinden başlatılan eylem, dört ay sürecek Akdeniz ve Avrupa'yı kapsayan "Kömürü Terk Et" gemi turunda (2) gerçekleştirilen ikinci eylem ve Greenpeace'in Türkiye'deki kömür kampanyasının başlangıcını temsil ediyor. Bugünkü eylem, yeni termik santrallere ruhsat veren devlet kuruluşu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) doğrudan mesaj gönderiyor.

Türkiye'de yapılması planlanan 40 yeni kömürlü termik santral, iklime ciddi zarar verebilir. Akdeniz'in doğu kıyısında, Alman STEAG şirketinin %75 hissesine sahip olduğu Sugözü termik santralına ek olarak ve bölgede 12 yeni termik santral planlanıyor. Yalnızca Sugözü Termik Santralı yılda 10 milyon ton karbondioksit yayıyor. Bu rakam İzlanda'nın toplam salımlarının üç katı ve Lüksemburg'un tamamı kadar. Türkiye'de 40 yeni kömürle çalışan termik santral inşa ediliyor veya yapımı planlanıyor. Bu santrallerin 33 tanesi, Rusya, Güney Afrika veya Kolombiya gibi başka ülkelerden ithal edilecek kömür kullanacak.

"Daha fazla termik santral; daha çok çölleşme, kuraklık, orman yangını, daha fazla bulaşıcı hastalık, daha az tatlı su kaynağı ve daha az besin demektir. Bu nedenle, Greenpeace Akdeniz olarak Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) yeni termik santrallerin yapımına izin vermemeye çağırıyoruz. EPDK, yenilenebilir enerjilere öncelik vermeli ve Türkiye, kömür yoluyla iklim değişikliğini ithal etmemeli" diyor Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyacısı Hilal Atıcı. "Hiç kimse, kullanılmayan bu kadar bol, temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları dururken, ithal kömürle çalışan termik santral inşa etmenin enerji güvenliği için gerekli olduğunu iddia edemez".

Eğer bu 40 yeni kömürlü termik santralin yapımı ve işletilmesine izin verilirse, bugünkü karbondioksit salımına 115 milyon ton karbondioksit daha eklenecek. Sonuç olarak, ülkenin toplam karbondioksit salımı gelecek elli yıl için yüzde 50 (3)  artacak. Greenpeace EPDK'yı Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini fark etmeye ve yatırımlarını bu yönde yapmaya çağırıyor. Yenilenebilir enerjiler, Türkiye'nin enerji ihtiyacını tamamıyla karşılayabilecek ekonomik potansiyele sahip (4). 

Ortadoğu'da tüketilen kömürün %85'i Türkiye tarafından kullanıyor (5). Türkiye'de hali hazırda bulunan 15 kömürlü termik santral yılda 67 milyon ton karbon dioksit salımı yapıyor, bu miktar Danimarka'nın bütün sektörlerde yaptığı yıllık toplam salımdan daha fazla (6).

Atıcı, "Daha fazla termik santral inşa etmek, yangına körükle gitmektir" dedi ve ekledi, "Eğer bütün ülkeler Türkiye gibi davranırsa, dünyayı iklim değişikliğinin etkilerinden korumak imkansız olacak. Kömür çılgınlığı biran önce son bulmalı!"

VVPR info:

Yesim Aslan, Greenpeace Akdeniz Bölgesel İletişim Sorumlusu
0 532 324 32 04

Hilal Atici, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu
0 555 484 84 50

Notes:

(1) Eylemde Türkiye, Almanya, İsrail, Şili ve Hollanda’dan aktivistler bulunuyor. “Global Winner”, 186 metre uzunluğunda ve 164.000 ton kapasitesi var. Güney Afrika’dan kömür taşıyor.

(2) On 8 Sep, 14 activists and the captain of the Rainbow Warrior were
arrested in Israel after painting "Quit Coal" in English and Hebrew on
a coal importing ship.


(3) Planlanan termik santral listesi için, www.epdk.gov.tr . Türkiye OECD ülkeleri içinde seragazı salımları en hızlı artan ülkedir (1990 ve 2005 yılları arasında %75’den fazla artış artış) Birleşmiş Milletler bilgisi: http://unfccc.int/files/inc/graphics/image/gif/graph3_2007_ori.gif

(4) DLR tarafından hazırlanan Med CSP raporu http://www.dlr.de/tt/desktopdefault.aspx/tabid-2885/4422_read-6575

(5) IEA International Energy Outlook 2003, p. 88
(6) Birleşmiş Milletler kaynaklı bilgi: http://unfccc.int/resource/docs/2007/sbi/eng/30.pdf ve http://carma.org/

Kategoriler