GREENPEACE UYARIYOR: Nükleer Yasa Tasarısı, Ölümcül Bir Senaryonun İlk Perdesi

Greenpeace yaptığı eylemle, Başbakan Erdoğan’ı yasa tasarısını geri çekmeye çağırdı.

Basın bülteni - 14 Kasım, 2006
Bugün 25 Greeanpeace eylemcisi nükleer enerjinin tehditlerinden Türk halkını korumaya hiç özen göstermeyen ve nükleer santral yatırımlarını kontrolsüzce teşvik eden nükleer yasa tasarısını protesto ettiler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde yere yatan eylemciler kostüm ve maskeleriyle radyoaktif ölümü temsil ettiler. Eylemciler nükleer enerjinin kaza riski taşımasının yanısıra, dünyanın bu istikrarsız bölgesinde askeri ve terörist saldırılara açık bir hedef olarak tehdit oluşturduğunu da dikkate alarak, nükleer yatırımları teşvik eden bu yasanın ne derece tehlikeli olduğunu göstermeye çalıştılar.

Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası sorumlusu Hilal Atıcı, Başbakan Erdoğan’ı yasayı meclisten geri çekmeye çağırdı. Atıcı yaptığı açıklamada “ Nükleer enerji elektrik üretmek üzere insanlık tarafından geliştirilen en pahalı ve tehlikeli araçtır. Yine de yasa tasarısı dünya tarihinde görülmemiş bir biçimde nükleer enerjiyi destekliyor. Dünyanın başka ülkelerinde alım garantisi sistemi nükleer enerji için değil yenilenebilir enerjiler için kullanılır. Nükleer enerjiye kapıları sonuna kadar açacak olan bu tasarı ile Türk halkı hem pahalı elektrik faturalarını hem de vergileriyle nükleer elektriğin maliyetlerini yüklenmeye zorlanacak, ayrıca santralde veya atıkların uzaklaştırılması veya taşımacılığı esnasında sözkonusu olabilecek kaza ya da askeri veya terörist saldırılarla oluşabilecek felaketlere karşı korumasız ve dayanaksız bırakılacaktır. Çünkü iyi biliyoruz ki, dünyada nükleer zararları sigorta eden tek bir sigorta şirketi dahi yoktur ve tasarıda belirtilen yükümlülükler muhtemel bir kazanın zararlarını karşılamaktan oldukça uzaktır” dedi.

Bu yasa tasarısına yönelik protestolar ve eleştiriler sadece Greenpeace tarafından değil pekçok grup ve birey tarafından gündeme getiriliyor. Gazeteci ve aktivist Timur Danış tarafından bundan yaklaşık bir ay önce başlatılan meclis yürüyüşü daha sonra Greenpeace’den, Elektrik Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası gibi STKlardan katılımcılarla devam etmişti [1]. Bugünlerde bu yürüyüş Türkiye’nin 4 ayrı şehrine yayıldı. Türk halkı için bir kanal olmayı isteyen Greenpeace, www.greenpeace.org.tr sitesinden yasa tasarısını geri çekmesi için bireylerin Başbakan Erdoğan’a mektup gönderebilecekleri bir siber eylem başlatıyor, ayrıca nükleer yasaya karşı yürüyen protestocuların fotograf ve açıklamalarını sergilemek üzere kendi web sitesinde bir sayfa açıyor.

 Atıcı şöyle devam etti; “Enerji yatırımları Türkiye’nin nükleer enerjiden 16 kat daha fazla elektrik üretebilecek rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji teknolojilerine yönlendirilmelidir[2]. Yenilenebilir enerjiler bir de enerji verimliliği programlarıyla desteklenirse, diğer pekçok avantajının yanı sıra gerçek enerji bağımsızlığını da yaratırlar. Böyle bir enerji sistemi saldırılar tarafından tehdit edilmez ve çevresel olumsuzlukları yoktur. En gelişmiş ülkeler nükleer enerjiyi terkedip yenilenebilir enerjilere ve enerji verimliliğine yatırım yapmayı tercih ederken, nükleer lobiler Türkiye’yi eski çağlara geri götürmeye çalışıyor. Nükleer enerji 20. yüzyılın denenmiş ve çöpe atılmış teknolojileri arasında bırakılmalıdır, oysa 21. yüzyılın vizyonu yeni, modern ve güvenli yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileridir”.

VVPR info:

Hilal Atıcı, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu, 0 555 484 84 50
Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04

Notes:

1] Bakınız Greenpeace internet sitesi www.greenpeace.org.tr
[2] Alman Aerospace Merkezi tarafından hazırlanmış Med CSP (2005) raporuna gore yenilenebilir enerjilerin toplam ekonomik potansiyeli yıllık 541 teravatsaatdir. Bu potansiyel resmi DPT tarafından yapılan 2020 yılı toplam elektrik enerjisi talep tahminlerinin üzerindedir. Oysa hükümetin beyan ettiği tüm nükleer enerji yatırımları (5000 MW) yapılsa ve reaktörler ideal verimlilikle çalışsa dahi (%75) nükleerden elde edilecek elektrik yıllık 32 teravatsaati geçmeyecektir.

Kategoriler
<input ty