Türkiye, Greenpeace iklim eylemcilerinin özgürlüklerini kısıtlamaya devam ederken, iklim suçluları cezasız kalıyor!

Basın bülteni - 6 Eylül, 2005
6 Eylül 2005, İstanbul – Geçtiğimiz Pazartesi, Çan Termik Santralinde hükümetin tehlikeli enerji politikasını protesto eden 21 iklim gönüllüsü hakkında alınan tedbir kararının kaldırılmasına yönelik Greenpeace talebi, bugün Çan ceza mahkemesi tarafından reddedildi.

Bu karar, henüz haklarında bir suçlama olmasa da, hem profesyonel hem de özel yaşamlarını, belirsiz bir süre ertelemek durumunda kalan 5 yabancı uyruklu gönüllüyü, özellikle etkiliyor.

Greenpeace Akdeniz Sözcüsü Hilal Atıcı’ya göre;

<ı>

“İklim değişikliği etkilerine dikkat çekmek için harekete geçen Greenpeace gönüllülerinin yaşamları altüst olurken, iklime karşı işlenen suçlar görmezden gelinmeye devam ediliyor. Mahkemenin bu tedbir kararında ısrar etmesi, Türkiye’nin, ilerlemeye açık ve adil bir ülke olduğu iddiasi ile ciddi biçimde çelişmektedir. Eylemciler, küresel iklim felaketlerine yol açan kömürle elektrik üretimini, barışçıl bir eylemle protesto etmiştir, ancak haklarında henüz suçlama olmamasına rağmen, özgürlükleri sınırlandırılmıştır.

“Mevcut tedbir kararı nedeniyle, hem yurtdışındaki Türkiye büyükelçiliklerine hem de Türk Hükümeti’ne yönelik uluslarası tepkilerin artması bekleniyor. Dünyanın dörtbir yanındaki Greenpeace ofisleri, bu kısıtlamanın tümüyle gereksiz olduğunu ve uluslarası topluluğun açık ve ilerici bir parçası olduğunu savunan Türkiye’nin itibarını zedeleyeceğini öne sürerek, kendi ülkelerinde bulunan Türk büyükelçiliklerine bu kısıtlamaların acilen kaldırılması yönündeki taleplerini içeren mektuplar yolluyor. Ayrıca Greenpeace destekçilerinin de tepkilerini duyurmaları bekleniyor.”

Greenpeace avukatları dün öğle saatlerinde yaptıkları başvuruda şunları savundular:<ı>

    Kısıtlama kararı bugüne kadar benzer yargılamalarda görülmemiş bir karardır. Bu kısıtlamalar sözkonusu bireylerin yaşamlarını ciddi bir biçimde etkilemektedir. Bugüne kadar, Greenpeace eylemine katılmış hiçbir gönüllünün mahkeme tarihinde mahkemede bulunmamasının sözkonusu olmadığı gözönünde bulundurulmalı ve bu kısıtlamaların gerekliliğini gösteren hiçbir kanıt bulunmadığı bilinmelidir. Gözaltına alınanların eylemleri ile getirilen kısıtlamalar arasında büyük bir orantısızlık görülmektedir.

VVPR info:

Hilal Atici, Greenpeace Akdeniz Sözcüsü ,
mob: +90-538-660 18 24


Melda Keskin, Greenpeace Akdeniz Bariscil Enerji Turu
Iletisim Sorumlusu,
mob: +90-532-324 32 04

Notes:

1) 29 Ağustos Pazartesi günü, 12 Greenpeace gönüllüsü, Devlet’in küresel iklim değişikliği tehdidi oluşturduğu kanıtlanmış olduğu halde, sürdürdüğü fosil yakıtlara dayalı enerji politikasını protesto etmek için, Çan Termik Santralinde bir eylem yapmıştı.

Bir kısmı rüzgar türbini kostümü giymiş diğer 9 gönüllü ise yenilenebilir enerji çözümlerinin hazır olduğuna ve iklim değişikliğinin önlenebileceğine dikkat çekmek üzere, santralin dışında bir gösteri yapmıştı.

Protesto, Türk Hükümeti’nin iklim değişikliği tehdidine, Çan gibi termik santralleri kurup işleterek katkıda bulunduğu ve bu sırada rüzgar gücü gibi yenilenebilir enerji alternatiflerine çok az destek verdiği gerçeğinin altını çizmek üzere yapıldı. Greenpeace, Türkiye’nin enerji geleceğini ve sürdürülebilir enerji politikasını tartışmak üzere, Enerji Bakanı’nı arayarak görüşme talebinde bulundu.

2. Greenpeace’in Hükümet’ten talepleri:

· 2010’a kadar %10 ve 2020 yılına kadar %20’lik bir yenilenebilir enerji hedefi koyması
· Kasım 2005’te yapılacak olan ve küresel yenilenebilir enerji kaynakları hedeflerinin belirleneceği Johannesburg Yenilenebilir Enerji Konferansı’na aktif katılımda bulunması
· Aralık ayında Kanada’da düzenlenecek uluslararası iklim değişikliği konferansına, Kyoto’yu onaylama planlarıyla katılması ve iklim değişikliğinin aciliyetini anladığını göstermesi.

Kategoriler
Etiketler