Greenpeace sleept regering voor rechter

2 reacties
Nieuwsartikel - 17 mei, 2013
De regering-Di Rupo schuift elke verantwoordelijkheid van zich af door blindelings het advies van het Fanc te volgen. In plaats van de bevolking te beschermen, kiest ze ervoor om Doel 3 en Tihange 2 herop te starten zonder adequate noodplanning. Greenpeace laat de regering daarom officieel dagvaarden wegens schuldig verzuim.

Het is maar weer eens duidelijk: niet de regering, maar de nucleaire industrie regeert dit land. Onder druk van de nucleaire lobby kiest de regering opnieuw voor een voorbijgestreefd energiesysteem. Bovendien schuift ze elke verantwoordelijkheid van zich af door blindelings het advies van het Fanc te volgen. En dat terwijl er geen enkele eensgezindheid is onder de experten en het rapport van het Fanc zelf gebaseerd is op veronderstellingen.
 
Dagvaarding

Op 5 april jl. liet Greenpeace de regering in gebreke stellen wegens het uitblijven van degelijke nucleaire noodplannen. Gezien de immense impact van een ernstige kernramp in een dichtbevolkt land als België en het ontbreken van adequate nucleaire noodplanning, moet het risico herleid worden tot nul. De regering doet net het omgekeerde. Daarom laat Greenpeace de regering dagvaarden wegens schuldig verzuim.

“De regering heeft de taak om de bevolking te beschermen, maar laat al jaren na om degelijke nucleaire rampenplannen op te stellen”, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. “In plaats van deze grove nalatigheid recht te zetten, kiest ze ervoor om twee gebrekkige kernreactoren opnieuw te starten. Hierdoor wordt de kans op een kernramp alleen maar groter.”



Geen zekerheid

Het gaat niet zomaar over een handvol microscopische scheurtjes, maar over meer dan 8000 scheurtjes in Doel 3 en meer dan 2000 in Tihange 2. Er bestaat geen enkele zekerheid over de precieze oorsprong van die scheurtjes, enkel gissingen en veronderstellingen. Men spreekt van microscheurtjes, maar sommige zijn tot 2,4 cm lang. Dit overstijgt ruim het micro-niveau. Een reactordrukvat is een cruciaal onderdeel van een kernreactor, wiens falen tot een worst case scenario kan leiden.

Verschillende experten en controle-agentschappen plaatsten de laatste tijd nochtans grote vraagtekens bij de veiligheid van Doel 3 en Tihange 2, onder wie ex-Fanc directeur Willy De Roovere, de Franse nucleaire waakhond ASN en Dieter Majer, het gewezen hoofd van het Duitse nucleair controleagentschap. Wanneer verschillende expertenteams en onafhankelijke wetenschappers na bijna een jaar onderzoek, studies en bijkomende testen het nog steeds niet eens zijn over de veiligheid van deze reactoren, dan moet de regering elk risico uitsluiten en Doel 3 en Tihange 2 definitief te sluiten.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Mirjam Coumans zegt:

Wij en duizenden anderen zijn gaan demonstreren in Tihange en Maastricht. Zorg dat dit niet voor niets is geweest. Laat uw kleinkinderen niet met ons ...

Geplaatst 28 mei, 2013 om 15:49 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Pppp zegt:

Gelieve de correcte informatie te geven. Overpelt en Neerpelt liggen net iets dichter bij een centrale dan 76 km. Mol is niet zo ver van bij ons, of k...

Geplaatst 20 mei, 2013 om 10:33 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.