Amazonewoud: nieuwe stap vooruit

De Amazone, adembenemende landschappen.

De Amazone, adembenemende landschappen.

© Greenpeace / Daniel Beltrá

In Maranhao, een van de staten in de regio Carajas in het noordoosten van Brazilië, heeft Greenpeace in augustus een mooie overwinning geboekt: voortaan zou de productie van ruwijzer daar niet langer het synoniem zijn van ontbossing.

Het verhaal begon in mei met de publicatie van een rapport over de resultaten van twee jaar onderzoek in het Amazonegebied. Dat rapport onthulde een schandaal dat leidt van het hart van het woud naar de showrooms met auto’s overal ter wereld. Het heeft alles te maken heeft ruw gietijzer (kortweg ruwijzer) en houtskool.

Onmenselijke omstandigheden

Wij denken bij houtskool meteen aan de barbecue, maar in Brazilië is dat niet het geval. Daar wordt houtskool vooral gebruikt voor de productie van ruwijzer. In het noordoosten van het Amazonegebied duiken er steeds meer kampen op waar hout tot houtskool wordt gebrand, meestal in moeilijk toegankelijke gebieden.

Een arbeider getuigt: “Ik slaap in een tent, gewoon op de grond. Ik heb van de eigenaar verkregen dat ik alle dertig dagen het kamp mag verlaten, maar hij heeft mij gezegd dat ik zelf de reis moet betalen. Ik heb nog altijd geen loon gehad. Ik werk alle dagen, zelfs op zondag als de opbrengst van de week niet voldoende is geweest.

Van actie naar overwinning

Onze collega’s organiseerden een gedurfde actie: ze blokkeerden een vrachtschip, de Clipper Hope, door zich vast te ketenen aan het anker van de boot. Die boot van 175 meter lang had het anker uitgeworpen aan de monding van de Amazone in Sao Luis, de hoofdstad van de staat Maranhao, en was van plan om zijn ruim te vullen met ruwijzer en daarna koers te zetten naar de Verenigde Staten. Door de actie bleef de boot meer dan tien dagen vastliggen.

Daarna nodigde de vicegouverneur van de staat Maranhao de vertegenwoordigers van de producenten van ruwijzer en de civiele samenleving uit aan tafel om tot een akkoord te komen. Dat initiatief wierp zijn vruchten af: de zeven producenten van ruwijzer uit de regio ondertekenden een akkoord waarin ze zich ertoe verbinden alle producten uit hun toeleveringsketen te weren die het gevolg zijn van ontbossing, van de bezetting van grond van indianen en van slavenarbeid. Dat was natuurlijk een opsteker voor het woud en zijn bewoners!

Dit akkoord toont de Braziliaanse overheid ook dat van dag tot dag steeds meer bedrijven erkennen dat er een eind moet komen aan de ontbossing. Dat is weer een stap vooruit in de richting van onze doelstelling van ‘nulontbossing’ in 2015. Maar er is wel nog veel werk aan de winkel: Greenpeace ijvert vandaag om een gelijkaardige toezegging te verkrijgen in andere Braziliaanse staten zoals Para, waar de ontginning van ijzererts ook voor problemen zorgt. En natuurlijk blijven wij campagne voeren om te vermijden dat het Amazonegebied nog verder wordt opgeofferd voor uitgestrekte sojaplantages en weiland.

Bekijk de actie tegen het schip Clipper Hope (in het Engels).