• Geen verlenging voor palmolieplantage SGSOC!

    Blogartikel door Sylvie Djacbou Deugoue - 5 oktober, 2016 om 18:38

    Palmoliebedrijf steelt velden en oogst

    Toen ik in juli een bezoek bracht aan het Kameroense dorp Babensi II, wachtten de leden van de gemeenschap op antwoorden van Greenpeace en onze partners over hoe ze hun gronden zouden kunnen terugkrijgen. Sinds drie jaar hebben veel inwoners hier geen toegang meer tot hun velden en hun oogst. Die zijn hun illegaal ontnomen door de oliepalmplantage van SG Sustainable Oils Cameroon (SGSOC), zonder dat ze daarover zijn geraadpleegd of hun akkoord hebben gegeven. De markt van Babensi II blijft sindsdien vrijwel leeg.

    Babensi recent clearings

    In Nguti, 23 kilometer verderop, gebeurt hetzelfde. Tientallen boeren kwamen samen in de gemeentezaal om ons te vertellen over hun vrees dat hun boerderijen op een dag in beslag zullen worden genomen door SGSOC. Susan Tah Agbo vertelde in een erg emotionele toespraak hoe ze op een dag had gezien dat bomen in het bos vlak bij haar dorp gemarkeerd waren. Op een vergadering met SGSOC hadden de dorpelingen gevraagd een bufferzone van 5 kilometer rond hun velden te vrijwaren, maar het was duidelijk dat het bedrijf hun verzoek genegeerd had.

    Rechtszaak en petitie

    Het was niet de eerste keer dat we een ontmoeting hadden met deze boeren, die al meer dan zeven jaar te lijden hebben onder deze grondroof. En voor SGSOC in de regio neerstreek was de vorige eigenaar van het project, het Amerikaanse Herakles Farms, in een gelijkaardig schandaal verwikkeld. Sinds dat bedrijf zich uit het project terugtrok, wordt de oliepalmplantage uitgebaat door SGSOC, dat een concessie heeft voor een oppervlakte van ongeveer 20 000 hectare. Omdat het voorlopige huurcontract voor de grond in november verstrijkt, hoopt de lokale bevolking dat de regering een einde zal maken aan het project.

    déboisement  deforestation SGSOC

    244 boeren (231 uit Nguti en 13 uit Babensi II) namen alvast het initiatief en dienden in september twee gezamenlijke klachten in bij de rechtbank in Bangem (provincie Zuidwest-Kameroen) voor schending van de eigendomsrechten. Op 9 november mogen zij hun verhaal doen voor de rechter. De rechtszaak kan een eerste stap richting gerechtigheid kan zijn voor deze gemeenschappen. Greenpeace steunt deze boeren met een petitie waarin we de Kameroense regering vragen om dit huurcontract niet te verlengen of vernieuwen.

    Smeergeld, intimidatie en verbroken beloften

    SGSOC zou niet alleen smeergeld betaald hebben en de gemeenschappen hebben geïntimideerd, maar het bedrijf heeft ook gelogen tegen tientallen arbeiders, die zonder vooropzeg of schadevergoeding zijn ontslagen terwijl hun contracten nog verscheidene maanden liepen. Vorige maand werd een verzoeningsvergadering georganiseerd tussen 45 voormalige werknemers van SGSOC en vertegenwoordigers van het bedrijf. Omdat SGSOC niet kwam opdagen, is ook deze zaak doorverwezen naar de rechter.

    SGSOC had ook heel wat voordelen beloofd aan de gemeenschappen die bereid zouden zijn hun grond af te staan aan de plantage. Maar toen ik afgelopen juli een bezoek bracht aan het gebied, klaagden velen dat SGSOC haar beloften niet is nagekomen. Het heeft niet gezorgd voor een betere toegang tot de scholen of de gezondheidsdiensten en geen elektriciteit geleverd. Ook de wegen verkeren nog altijd in een erbarmelijke staat.

    champs de palmier à huile SGSOC

    Weg met dit niet-duurzaam bedrijf!

    Ik ben zelf opgegroeid in een bosrijke streek en besef dus maar al te goed hoe belangrijk het woud is voor de gemeenschappen die eromheen wonen. Zij hebben deze grond nodig om te bewerken en een beetje geld te verdienen met andere bosproducten dan hout, waardoor ze zichzelf en hun familie kunnen voeden, maar ook hun kinderen naar school of naar de universiteit kunnen sturen, en nog zoveel meer.

    Hoe kan een project dat de bevolking onteigent en de bossen vernielt ooit duurzaam zijn? De Kameroense regering moet erop toezien dat bedrijven die zich in het land vestigen, een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling en tegelijk de plaatselijke bevolking en het milieu respecteren. De plantage van SGSOC voldoet aan geen enkel van die criteria. Het bedrijf huurt de grond nu al drie jaar maar heeft nog op geen enkele manier zijn goede wil getoond. Beeld je in wat voor kwaad SGSOC nog allemaal zou kunnen aanrichten wanneer haar contract wordt verlengd of vernieuwd.

    We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om onze natuurlijke rijkdommen te beschermen en ervoor te zorgen dat ons erfgoed niet door anderen in beslag wordt genomen.

    Deze gemeenschappen hebben ons nodig. Laten we hen nu helpen!

     

    Door Sylvie Djacbou Deugoue, Campagneverantwoordelijke Bossen bij Greenpeace Afrika