Greenpeace heeft net nieuwe onthutsende bewijzen gepubliceerd over de betrokkenheid van palmoliebedrijf IOI Group en zijn leveranciers bij de vernietiging van het Indonesische regenwoud. Afgelopen dinsdag blokkeerden actievoerders van Greenpeace trouwens de toegang tot de raffinaderij van de groep in de haven van Rotterdam. Onder hen drie Belgen, waaronder Marie-Elise, die ons vertelt over haar ervaring.

Gisterenochtend hebben we met een gigantische boomstam, een aantal kajakken en het Greenpeace-schip de Esperanza het IOI- gebouw aan de Rotterdamse Maasvlakte geblokkeerd. Geen enkele vrachtwagen kon nog laden, geen enkel schip kon gelost worden.

IOI is een bedrijf uit Maleisië dat palmolie invoert vanuit Indonesië en Maleisië. Om die palmolie te verkrijgen worden er hele stukken regenwoud vernietigd en wordt veengrond drooggelegd. Daardoor ontstaan er gigantische bosbranden waardoor het leefgebied van talloze dieren verdwijnt en de lokale bevolking ziek wordt door de giftige rook. Een studie van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Columbia berekende vorig week nog dat de rook van de bosbranden vorig jaar voor 100.300 vroegtijdige sterftes heeft gezorgd in Zuidoost-Azië.

Hele stukken regenwoud worden vernietigd

Op de boomstam - eigenlijk drie aan elkaar vastgemaakte boomstammen, samen goed voor twee ton hout - stond een spandoek : “Start Saving Forests: Stop Destruction for Palm Oil” (Red de bossen: Stop de vernietiging voor palmolie). Met tien mensen ketenden we ons vast aan de boomstammen, om zo de in- en uitvoer van palmolie volledig stil te leggen. Naast ons stond een glazen container waar de zaakvoerder van IOI het eisenpakket van Greenpeace kon inkijken en ondertekenen. Zoals verwacht is dit niet gebeurd. Wel reageerden ze na de actie met een zwakke oproep voor overleg binnen de industrie - maar zonder vermelding van de verwoestende palmolieproducenten uit ons rapport.

In ons team waren ook twee actievoerders uit Indonesië, Nilus en Adi. Zij wonen en werken in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, waar ze zelf aan den lijve ondervinden wat IOI doet om palmolie te produceren. Leveranciers van IOI vernietigen de oerbossen, gebruiken vuur voor het vrijmaken van land en zijn betrokken bij mensenrechtenschendingen zoals kinderarbeid en uitbuiting van de werknemers. Nilus vertelde me op weg naar de actie dat het bedrijf de bevolking niet inlicht over de giftige rook van de bosbranden. Toen hij op een dag ziek werd aan zijn luchtwegen, wist hij helemaal niet dat dat kwam door de giftige rook die hij thuis inademde.

Zowat alle werknemers aan onze blokkades staken hun duim voor ons op en maakten foto's om thuis te tonen. Ze kregen dan ook door het gesloten hek koffie aangereikt door een lid van het veiligheidsteam van het bedrijf. Pas rond 16u, na een lange dag van blokkeren, werd onze actie opgedoekt door de Mobiele Eenheid, de Nederlandse speciale politiebrigade, maar intussen was onze boodschap goed aangekomen.

Al 10 jaar strijdt Greenpeace tegen deze vernietigende praktijken van IOI. Het is tijd dat het bedrijf zich eindelijk inzet voor het Indonesisch regenwoud, in plaats van het plat te branden. Het is tijd voor verandering, voor duurzame palmolie en het respecteren van de mensenrechten in Indonesië.