In Indonesië gaat de productie van palmolie ten koste van het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Minder bekend is dat de oliepalmplantages ook in Afrika oprukken. Daar dreigen talrijke apensoorten slachtoffer te worden, blijkt uit een recent wetenschappelijk artikel.

Doe mee met onze Tiger Challenge en daag bekende merken zoals Colruyt en Delhaize uit om een nulontbossingsbeleid te ontwikkelen.

Het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms heeft plannen voor een verwoestende industriële palmolieplantage in het zuidwesten van Kameroen. Meer dan een jaar deed het gerucht de ronde dat de leasing-overeenkomst met de regering bijna rond was. Eind november werd ze uiteindelijk getekend.

Ik ben bezorgd en teleurgesteld over deze beslissing. Toch heeft de campagne tegen dit project – een gezamenlijke inspanning van lokale gemeenschappen, Kameroense en internationale ngo’s – impact gehad. Het project liep ernstige vertraging op en de reikwijdte van de leasing-overeenkomst is flink ingeperkt. In plaats van 73.000 hectare voor 99 jaar, krijg Herakles voorlopig 20.000 hectare in gebruik voorlopig slechts voor 3 jaar.

Dat is een belangrijke inkrimping, maar ze lost de sociale conflicten en de wettelijke problemen niet op. Het project van Herakles Farms blijft het verkeerde project op de verkeerde plaats. Als het niet gestopt wordt, zou dat een bijzonder slecht precedent scheppen.

De milieucontroverse rond het Herakles-project wordt bevestigd in een wetenschappelijk artikel dat deze week verscheen in het vakblad African primates. De auteur, Joshua Linder, bespreekt de impact van de expansie van industriële oliepalmplantages op Afrikaanse apen.

“Oliepalm en andere agro-industriële ontwikkelingen zullen weldra de voornaamste bedreiging worden voor de biodiversiteit in de bossen van tropisch Afrika”, besluit hij. Als die trend zich onveranderd doorzet, zou dat catastrofale gevolgen kunnen hebben voor vele  Afrikaanse apensoorten die nu reeds met uitsterven bedreigd zijn.

Linder omschrijft Herakles Farms als koploper in een nieuwe golf van industriële oliepalmontwikkeling. Hij stelt dat de plantage niet alleen zal leiden tot de verwijdering van ecologisch belangrijke dierenpopulaties binnen de plantage, maar dat de plantage ook de integriteit van vier omliggende beschermde gebieden ernstig zou aantasten.

Greenpeace Afrika heeft de hoge ecologische waarde en ondermeer de aanwezigheid van bedreigde apensoorten in de concessie van Herakles Farms al eerder onder de aandacht gebracht.

Herakles Farms mag dan misschien wel koploper zijn, het is niet alleen. Cargill wil een oliepalmplantage starten in dezelfde Kameroense regio als Herakles. Over de grens, in Nigeria, is ook Wilmar bezig met de uitbreiding van een palmolieproject. In Congo-Brazzaville ontwikkelt een Maleisisch bedrijf een groot palmolieproject in ongerept regenwoud waar gorilla’s en bosolifanten leven.

In Liberia werd reeds 600.000 hectare land uitgereikt voor palmolieplantages. Deze nieuwe concessies overlappen met dicht beboste gebieden die belangrijk zijn voor het behoud van vele bedreigde diersoorten zoals de chimpansee. In deze bossen komen ook tal van planten-en diersoorten voor met een heel beperkt verspreidingsgebied.

En de lijst met nieuwe palmolieprojecten in Afrika wordt steeds langer. In West- en Centraal-Afrika duikt het ene industriële palmolieproject na het andere op. Veel van deze projecten gaan gepaard met ontbossing en vernietiging van de habitat van bedreigde diersoorten.

Bedrijven die palmolie gebruiken moeten dringend hun verantwoordelijkheid nemen door een beleid te voeren dat enkel ontbossingsvrije palmolie garandeert.

Daag hen mee uit!