In de vroege ochtend van 26 april 1986 ontplofte reactor vier van de kerncentrale in Tsjernobyl. De Verenigde Naties noemden het “de grootste milieuramp in de geschiedenis van de mensheid”.

Tsjernobyl was een ongeluk dat volgens de nucleaire industrie nooit zou plaatsvinden.Vijfentwintig jaar later herinnerde de kernramp in Fukushima ons eraan dat het risico op een volgend Tsjernobyl reëel is als men kernenergie blijft gebruiken.

Hier zijn 15 feiten over de kernramp die je waarschijnlijk nog niet wist:

1. Exact 30 jaar geleden ontplofte één van de nucleaire reactoren in het Oekraïense Tsjernobyl. Ongeveer vijf miljoen mensen leven vandaag nog steeds in de getroffen gebieden.

2. De hoeveelheid straling die vrijkwam is ongeveer 200 keer groter dan die van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tezamen.

3. De inwoners van Pripjat vlakbij de centrale, werden pas twee dagen na de kernramp geëvacueerd. Intussen waren velen al blootgesteld aan de zeer hoge stralingsniveaus.

4. De radioactieve neerslag die volgde op de kernramp bereikte zelfs Ierland. De zwaarst getroffen landen zijn Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland, die 63% van de besmetting te slikken kregen.

5. Sinds Pripjat door de hoge stralingsniveaus volledig werd verlaten, wordt de stad vandaag bevolkt door wolven, wilde paarden, bevers, everzwijnen en andere dieren.

6. De dieren die in de verboden zone 30km rondom Tsjernobyl leven, kennen lagere geboortecijfers, meer genetische mutaties en hogere sterftecijfers.

7. In tegenstelling tot wat je zou denken, werden de drie andere reactoren op de site van Tsjernobyl weer opgestart en werden ze nog 13 jaar uitgebaat!

8. Het radioactief materiaal is nog steeds aanwezig in de afbrokkelende, betonnen sarcofaag die na de ramp over de reactor werd gebouwd. Momenteel wordt er een nieuw, massief omhulsel over de huidige sarcofaag gebouwd, maar ook dat zal slechts 100 jaar standhouden.

9. Het nabijgelegen bos wordt het ‘rode bos’ genoemd omdat de bomen werden gedood door de grote hoeveelheid straling. Hierdoor kregen grote gebieden een lichtrode gloed, de kleur van dode naaldbomen.

10. De nucleaire industrie, gesteund door de overheden in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland willen miljarden euro’s uitgeven aan nieuwe nucleaire projecten – terwijl ze hun verantwoordelijkheid voor slachtoffers van Tsjernobyl compleet negeren en de dagelijkse realiteit van Tsjernobyl proberen te verbergen.

11. Tegenwoordig kan je een bezoek brengen aan de verboden zone rondom Tsjernobyl! Vakantiebureaus organiseren dagtochten in het verlaten dorpje Pripjat.

12. Pripjat is ernstig besmet en zal ook in de toekomst onbewoonbaar blijven. Plutonium heeft namelijk meer dan 24.000 jaar nodig om nog maar de helft van zijn intensiteit te verliezen.

13. De straling die vrijkwam was zo sterk dat het kleur van de ogen van brandweerman Vladimir Pravik veranderde van bruin naar blauw.

14. Zweden was het eerste land dat de rest van de wereld informeerde over de kernramp. De Sovjet-Unie besloot aanvankelijk om het ongeluk geheim te houden.

15. De kernramp van Tsjernobyl beïnvloedt elk aspect van het dagelijkse leven in de getroffen gebieden. De straling is aanwezig in het voedsel dat de bewoners eten, het water en de melk die ze drinken, maar ook in de scholen, parkjes en speeltuinen waar hun kinderen spelen en in het hout dat ze verbranden om hun huizen te verwarmen.

Toon je solidariteit met de slachtoffers van Tsjernobyl en doe mee met de Thunderclap