Update 26 maart 2015: We did it! Samen overtroffen we de 20.544cm #scheuren in #Doel. Bedankt voor alle steun. Onze 4 activisten zijn ondertussen weer terug op de begane grond.

En het is niet alles: om deze drie dagen actie af te sluiten, heeft Greenpeace een bezoek gebracht aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). In de inkomsthal van het FANC-gebouw hebben onze activisten een grote pot lijm geplaatst met het opschrift "Super Glue. Fixes all cracks".

Naar aanleiding van onze actie werden twee Greenpeace campagneverantwoordelijken uitgenodigd voor een gesprek met drie directieleden van het FANC. Daarvan maakten we gebruik om naast de problematiek van de scheurtjesreactoren ook onze bezorgdheid te uiten over de eventuele levensduurverlenging van de oude reactoren Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. De boodschap van Greenpeace was duidelijk: hun levensduur mag niet nog eens met tien jaar verlengd worden en moeten dit jaar nog definitief gesloten worden.

Update 25 maart 2015: Vandaag is een belangrijke dag: Greenpeace is uitgenodigd op een hoorzitting rond de verlenging van de reactoren Doel 1 en Doel 2. Het is pure waanzin om verouderde reactoren nog langer in gebruik te houden. En het is ook waanzin om een gevaarlijke reactor zoals Doel 3 opnieuw op te starten. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de bescherming en het welzijn van de burgers garanderen. De nauwe banden tussen het FANC, het kabinet van energieminister Marghem en Electrabel moeten doorgeknipt worden, in het belang van de burger…

Hieronder de video van de hoorzitting. Lees hier voor meer informatie.

En onze vier activisten in Doel? Na meer dan 24 uur actievoeren zijn ze nog steeds even gemotiveerd. Ze brachten de (koude) nacht door in hun tentje boven de Schelde en zijn klaar voor een tweede dag actievoeren.

Op 1 dag bezochten duizenden mensen www.hoegrootisuwscheur.be. Honderden mensen gingen zelf op zoek naar een scheur, stuurden een foto in en toonden zo dat ook zij bezorgd zijn over de veiligheid van Doel. Op minder dan 24 uur tijd slaagden zij erin om meer dan de helft van het aantal scheuren in Doel te verzamelen.

24 maart 2015

Action at Doel

Enkele van onze actievoerders hebben vanochtend hun tent opgehangen aan een pyloon in de Schelde, om er zo lang mogelijk te blijven. De mast van 170 meter hoog vervoert elektriciteit van de kerncentrale Doel naar de haven van Antwerpen.

De activisten hebben er ook een groot spandoek bevestigd met als opschrift “Hoe groot is uw scheur?” Daarmee verwijzen we naar de meer dan 13.000 scheuren tot maximaal 18 cm die in het reactorvat van Doel 3 ontdekt zijn.


Deel een scheur!

Ook jij kan reageren tegen de recente beslissingen van onze regering over het energiebeleid. Neem een foto van een ‘scheur’ en deel die met ons. Al deze scheuren worden getoond én opgeteld op www.hoegrootisuwscheur.be

Je kan er ook de actie live volgen.Verouderd en onbetrouwbaar

Er valt niet meer naast te kijken: onze reactoren zijn verouderd en onbetrouwbaar. Toch blijven onze politieke leiders gehecht aan kernenergie. Zo blokkeren ze de overgang naar een schone energietoekomst met hernieuwbare bronnen en brengen ze de bevolking in gevaar.

De centrale van Doel bevindt zich in een van de meest dichtbevolkte gebieden van Europa (9 miljoen inwoners in een straal van 75 km), wat voldoende reden zou moeten zijn om de kernuitstap te respecteren. Daarnaast hebben de reactoren Doel 1 en 2 hun ontwerpleeftijd ruim overschreden. Het reactorvat van Doel 3 bevat dan weer 13.000 scheuren. Doel 4 tot slot is onlangs opnieuw opgestart na een nog steeds niet opgehelderde sabotagedaad.

- Eloi Glorieux is bij Greenpeace België verantwoordelijk voor de nucleaire campagne