2016 was geen goed jaar voor de Belgische kerncentrales. De betrouwbaarheid van onze verouderde reactoren liep opnieuw een stevige deuk op, de protesten in Nederland en Duitsland bereikten de hoogste politieke niveaus, en ook de veiligheid van de nucleaire sites rammelt aan alle kanten. Toch houdt de regering liever vast aan deze erfenis uit het verleden dan te werken aan een toekomst met hernieuwbare energie. Wie begrijpt dit nog?

via GIPHY

Er is amper nog een dag dat alle kernreactoren stroom leveren

Waar vorig jaar nog kon worden gescholen achter de levensduurverlengingen en de onderzoeken naar de scheurtjescentrales, bewezen de kerncentrales dit jaar definitief dat ze geen betrouwbare bron van energie zijn. In 2016 waren er maar liefst 283 dagen met minstens 1 inactieve reactor, en vaak knipperden er 3 en zelfs 4 tegelijk. Mooi met Kerst, maar niet iets voor elke dag.

De incidenten slepen vaak ook enorm lang aan, zoals de chaos bij Tihange 1 bewijst. Vorig jaar werd deze reactor nog verlengd voor 10 jaar waardoor hij al 4 maanden stillag voor onderhoud. Amper opnieuw opgestart, werden tijdens werken op de site 23 in plaats van 5 ladingen beton gestort… In totaal draaide Tihange 1 dit jaar maar 33% van de tijd – terwijl de reactor net als Doel 1 en 2 zogezegd in leven wordt gehouden om “de bevoorradingszekerheid te garanderen”.

Duitsland en Nederland hebben de buik vol van Doel en Tihange

Geen wonder dus dat onze Duitse en Nederlandse buren zich steeds meer zorgen maken over de toestand van de Belgische reactoren. Om de haverklap roepen burgers, steden, ministers en zelfs voetballers er op om Doel en Tihange te sluiten. En het blijft niet bij woorden: meer dan 100 besturen trokken recent naar de rechter en hernieuwbare energieleveranciers dienden klacht in tegen de verlenging van Doel 1 en 2.

Intussen blijft de Belgische regering doof voor de klachten en herhaalt ze de mantra van Electrabel: “Er is geen reden tot bezorgdheid.” Begin 2017 worden eindelijk de nieuwe nucleaire noodplannen besproken, maar het is maar vraag of die de bezorgdheden zullen kunnen wegnemen. In de regio rond Aken besloot de deelstaatregering alvast om zelf 12 miljoen extra jodiumpillen in te slaan…

Is het zoveelste veiligheidsincident de druppel voor het FANC?

Je zou denken dat Electrabel hierdoor extra goed oplet, toch? Niet echt. Veiligheidsvoorschriften in de centrales worden niet nageleefd, er wordt slordig omgesprongen met vertrouwelijke en geheime documenten, en een vernietigend rapport over de brandveiligheid werd niet ernstig genomen. Ook mag Electrabel al een jaar geen kernafval meer behandelen, waardoor het zich opstapelt op de sites.

Er is echter ook goed nieuws. Na een interne audit die de onafhankelijkheid van het FANC in vraag trok, lijkt de nucleaire waakhond nu eindelijk wakker geschoten. Topman Jan Bens, in een vorig leven zelf nog directeur van Doel, veegde de CEOs de mantel uit over het “onvermogen om de veiligheid te verhogen”. Houdt het FANC in 2017 vol en moet Electrabel reactoren sluiten? We zijn benieuwd!

Heb jij trouwens al je goede voornemens voor 2017 gemaakt? Stap over op een groene stroomleverancier en zet het nieuwe jaar in zonder kernenergie!