Ga je binnenkort naar het Autosalon? Exposanten zullen je er vertellen dat het met die vermaledijde diesel allemaal wel meevalt, en dat de toekomst de fossiele auto nog steeds toelacht. Business as usual dus? Niet echt.

De autobouwers liggen onder vuur. Ze bedrogen de consument op grote schaal en ze krijgen - terecht - de schuld van de ongezonde lucht in onze straten. Hun getreuzel met groene wagens is een belangrijke reden voor ons falend klimaatbeleid.

Stilaan verbetering in zicht

Een groeiende groep Europese autobouwers begint echter te beseffen dat er beweging moet komen. Volvo, Porsche en Renault maakten het afgelopen jaar al bekend af te stappen van diesel. Maar vooral een onverwachte koerswijziging van ‘s werelds grootste autobouwer Volkswagen bewijst dat de auto-industrie op een kantelpunt staat. De jaren na het dieselgate-schandaal bleef de Duitse autogigant koppig zweren bij diesel en de verbrandingsmotor. Maar eind vorig jaar kwam VW dan plots met het nieuws dat het vanaf 2026 geen nieuwe diesel- en benzinemotoren meer ontwikkelt, en daarna ook de verkoop van fossiele auto’s tot een minimum wil gaan beperken.

Een studie in opdracht van Greenpeace bewees vorig jaar dat na 2028 geen enkele fossiele auto meer kan verkocht worden, willen we het klimaatakkoord van Parijs nakomen. Deze koerswijziging komt dus niks te vroeg, en moet nog worden aangescherpt.

En de elektrische auto?

Zal de doorbraak van de elektrische auto dan alles oplossen? Natuurlijk niet. Elke fossiele auto vervangen door een elektrische is geen optie. De milieu- en energiekost van een elektrische auto is weliswaar een pak lager dan die van een fossiele auto, maar hij is er nog steeds.

De mobiliteit van morgen

Laten we even wegdromen naar 2030: het is aangenaam toeven in de autoluwe straten van je stad of dorp. Ze hebben veilige fietspaden voor de vele fietsers of steppers, en brede trottoirs voor voetgangers. Bijna alle bovengrondse parkeerplaatsen hebben plaats geruimd voor groen, bankjes of speelvertier voor kinderen. Trams en elektrische bussen kruisen elkaar aan hubs waar reizigers via een handige app ook kunnen overstappen op een deelfiets, een step, of een elektrische deelauto. De lucht maakt ons niet langer ziek, en het klimaatprobleem is niet langer hopeloos.

Sterke overheid nodig

Die richting moeten we duidelijk uit. En daarvoor is ook een sterke overheid nodig. Beslissingen in de komende legislatuur zullen bepalen hoe onze straten er in 2030 uitzien. De volgende federale en regionale regeringen moeten met een ambitieus mobiliteitspact komen. Een pact dat de auto-industrie duidelijk stuurt door snel een vervaldatum op de inschrijving van alle auto’s op fossiele brandstoffen te plakken. Een pact dat daarnaast ook zwaar inzet op comfortabel openbaar vervoer, veilige fietsinfrastructuur en nieuwe duurzame manieren om ons te verplaatsen. Een pact dat onze straten in 2030 er helemaal anders zal doen uitzien.

En wie weet, misschien bezoeken we binnenkort niet meer het Autosalon maar wel, een beurs voor Duurzame Mobiliteit...

Eis van onze ministers gezondere lucht voor onze kinderen