Extreme weersomstandigheden zoals stormen en droogtes zullen vaker voorkomen en het leven van miljoenen mensen bedreigen, vooral in het Zuiden. Weinig verrassend, maar wel belangrijk dat deze vaststelling vrijdag door het IPCC werd bevestigd in een nieuw rapport. Verplichte lectuur voor de politici die naar de klimaattop in Durban afreizen.

Inondations à Bangkok.

In het rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) beschrijven 220 wetenschappers uit 62 landen de impact van de huidige en toekomstige klimaatverandering. De conclusies liegen er niet om. Het aantal zeer warme dagen op een jaar is al toegenomen, en naar alle waarschijnlijkheid zullen deze hittegolven in de komende jaren nog warmer zijn en langer duren. Bovendien is er een grote kans dat orkanen krachtiger zullen worden en dat we meer periodes van intense neerslag krijgen.

Onbewoonbare gebieden

Ook in onze contreien neemt de kans op droogte toe, maar toch vooral in het zuiden van Afrika. Uit een analyse van extreme weerfenomen in de voorbije jaren blijkt dat 95 procent van de slachtoffers in ontwikkelingslanden leeft. In de meeste gevallen wordt het menselijk leed vergroot door tal van factoren, denk maar aan de verwoesting van natuurlijke bescherming tegen de oprukkende zee zoals mangroves of koraalriffen.

De toename in frequentie en intensiteit van extreme weerfenomen die de IPCC-wetenschappers voorspellen, zal nog meer druk zetten op reeds kwetsbare gebieden. Bepaalde streken die vandaag dichtbevolkt zijn, zullen onbewoonbaar worden.

Het nieuwe rapport van IPCC bevestigt dus met precisie en zekerheid dat de klimaatverandering een realiteit is. Als we vandaag niets ondernemen, zullen de problemen morgen veel moeilijker zijn om aan te pakken.

Uitstoot blijft stijgen

Intussen komen er in de atmosfeer steeds meer broeikasgassen bij. In 2010 verbrak de globale uitstoot zelfs alle records. We vallen in herhaling, maar de oplossing is binnen handbereik én economisch interessant: een Energy [R]evolution. Zo'n revolutie wil niet zeggen dat het licht zal uitgaan, zoals je soms hoort. Wel moeten we onze relatie met energie herbekijken. Het is hoog tijd om energie op een slimmere manier te gebruiken.

Om deze inspanning wereldwijd door te voeren, is er een internationaal klimaatakkoord nodig. Want de enige manier om uit deze mondiale crisis te geraken, is door allemaal aan hetzelfde zeel te trekken. We kunnen dus alleen maar hopen dat de wereldleiders die binnen enkele dagen in Durban vergaderen de tijd zullen vinden om het laatste rapport van IPCC te lezen, en dat ze er de juiste lessen uit trekken.