In de eerste week van de COP23 in Bonn, lanceren wij een humoristische en opvallende actie om de publieke opinie te sensibiliseren voor de harde realiteit van de klimaatverandering. De tijd van praten is nu voorbij, we hebben nood aan dringende actie om de opwarming van onze planeet af te remmen.

Orizon is een fictief vastgoedkantoor dat aan “voorspellend vastgoed” doet. Nochtans lijkt alles echt op de website van het kantoor en in de lanceringsvideo. Het lijkt echt op een startup die helemaal klaar is om winst te boeken aan de hand van een eenvoudig concept: een simulatie maken van de stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming om te bepalen welk vastgoed over tientallen jaren aan de kust zal liggen.

De website van dit fictieve vastgoedkantoor, ontworpen door het agentschap Artefact, laat bezoekers zien welk vastgoed in 2100 aan de Belgische en Franse kusten zal liggen, om daarop te speculeren. Dit idee kan dan wel best grappig zijn, de voorspellingen van de stijging van de zeespiegel zijn dat zeker niet. Ze zijn de harde realiteit, gebaseerd op een scenario in het laatste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel (IPCC).

Met deze actie willen wij het cynisme van de fossiele industrie aan de kaak stellen omdat zij ondanks mooie praatjes gewoon zo lang mogelijk willen blijven vervuilen.  Ook de hypocrisie van de landen die het Parijs-akkoord ondertekenden is hemeltergend: hun acties schieten nog altijd schromelijk tekort om aan de beloftes in het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Dat Akkoord van Parijs was een belangrijke stap maar de urgentie is uiterst hoog.

De tijd van talmen is voorbij, het is nu tijd om te handelen. Dit jaar werd getekend door verwoestende orkanen, overstromingen en droogte. Het probleem van de klimaatmigratie blijft toenemen. Wij kunnen niet langer lijdzaam toezien. Landen en bedrijven moeten ingrijpen, vervuilende energie aan de kant schuiven, inzetten op hernieuwbare bronnen maar ook werk maken van de overgang naar een milieuvriendelijk mobiliteits- en landbouwbeleid.

België

Ook politici in dit land hebben dat nog niet begrepen. Ze stonden allemaal graag mee op de foto bij het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, maar in de feiten handelen ze er niet naar. Zo werd beloofd in het Akkoord van Parijs om de opwarming van onze planeet ver onder de 2°C en zelfs tot 1,5°C te beperken. Dat betekent dat we nog veel verder moeten gaan dan de huidige weinig ambitieuze Europese klimaatdoelen. En zelfs die lijken we absoluut niet te gaan halen in ons land, zoals blijkt uit de meest recente Europese cijfers. Het lijkt wel alsof onze ministers gespeculeerd hebben op een appartementje aan zee … ?