Vorige week kregen we schitterend nieuws van onze lokale Greenpeace-groep in Luik: de universiteit ging akkoord met hun eisen. Na maanden lobbyen en overleggen, stemde de Universiteit van Luik (ULg) in om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. Dat wil zeggen dat ze geen geld meer zullen beleggen in deze vervuilende sector die ons klimaat bedreigt.

KU Leuven volgt voorbeeld van Universiteit Luik

Goed nieuws komt nooit alleen: deze week reageerde de KU Leuven positief op een open brief van studenten en 300 proffen die opriep te desinvesteren uit fossiel. Rector Torfs kondigde aan dat ook de KU Leuven haar beleggingen in olie en gas zal afbouwen en investeren in duurzame sectoren. Prima werk dus van onze lokale groep in Leuven, die mee aan de kar trok.

Met de ULg en KU Leuven voegen nu al twee grote Belgische universiteiten zich bij de steeds sneller groeiende, wereldwijde divestmentbeweging. Maar ook in Brussel, Gent en Louvain-la-Neuve roepen studenten en lokale organisaties hun universiteiten op om niet langer te investeren in bedrijven die ons klimaat bedreigen. En ook hier zijn de lokale Greenpeace-groepen actief betrokken.

De macht van de consument

Om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5°C moeten we een groot deel van de fossiele reserves in de grond laten zitten -- een feit waar bedrijven die fossiele brandstoffen oppompen of verkopen zich niet zomaar bij neer willen leggen. En zolang andere investeerders hun aandelen opkopen, blijven deze bedrijven natuurlijk over fondsen beschikken. Intussen besloten al bijna 700 instellingen, samen goed voor 5.000 miljard dollar, hun geld uit de fossiele sector te halen, maar om economische impact te hebben, is er nog meer nodig.

Desinvesteren is vooral een stevig signaal naar de fossiele brandstoffensector, die steeds minder publieke steun geniet. Maar de divestmentbeweging wil ons ook bewust maken van onze macht als consument: welke producten koop je, of net niet? Welke bank mag jouw centen beheren en waarin mogen ze die investeren? Als individu heb ik misschien weinig impact, maar samen staan we sterk. De divestmentbeweging zal dan ook blijven groeien, met dank aan onze lokale groepen!

Wil jij ook lid worden van een lokale Greenpeace-groep? Je vindt ze op ons Greenwire-platform!