Engie heeft gesnapt waar wij al jaren voor streven: onze energietoekomst is hernieuwbaar. De marktleider in elektriciteit in België moet nu consequent zijn en zo snel mogelijk haar nucleaire capaciteit afbouwen. Kernenergie domineert immers nog steeds het Belgische stroomnet, maar moet plaats ruimen voor hernieuwbare energie!

Greenpeace is aangenaam verrast door de transitie die Engie recent aankondigde. In navolging van Total, dat eerder dit jaar zonnepanelen- en batterijenproducent Sunpower overkocht, lijken de fossiele multinationals eindelijk begrepen te hebben dat de klimaatopwarming geen uitstel duldt. De klimaatdoelen in het akkoord van Parijs luiden het einde van de fossiele en nucleaire energiesector in.

Solar Panels Germany

Engie, Total en anderen hebben bovendien - net als zovele particulieren en bedrijven vóór hen - ingezien dat de flexibele hernieuwbare energietechnologiëen interessante investeringskansen bieden. De tijd dringt voor deze energiereuzen, want ook spelers als Google (dat het zonnepotentieel van daken wereldwijd wil berekenen met SunRoof Project) en telecom-operatoren staan te popelen om marktaandeel te verwerven op de particuliere markt voor zonne-energie en gedecentraliseerde energieopwekking.

De beslissing van marktleider Engie om in te zetten op gedecentraliseerde zonne-energie voor onze huidige en toekomstige stroomvoorziening toont tegelijk aan hoezeer kernenergie tot het verleden behoort - zelfs in de ogen van de nucleaire uitbater. Zullen minister voor energie Marghem en haar collega's deze boodschap horen? Zullen ze afstappen van het gevaarlijke waanidee dat we kunnen blijven vertrouwen op kernenergie? Maken ze nu eindelijk werk van een hernieuwbare, participatieve energievisie voor ons land?

Want voor een robuuste, klimaatvriendelijke energietoekomst hebben we niet alleen het juiste type energie nodig, we moeten die ook op een gedeelde en democratische manier produceren. De strijd voor hernieuwbare energie energie is daarom meer dan ooit gekoppeld aan die voor een veilig en eerlijk energiesysteem, waar iedereen kan aan bijdragen en de vruchten van plukken.

Een strijd voor meer windcoöperaties.
Een strijd voor het recht op productie en gebruik van eigen energie.
Een strijd voor hernieuwbare energie in handen van de burger!

> Benieuwd hoe jij kan kiezen voor hernieuwbare energie? Neem een kijkje op www.iedereenhernieuwbaar.be.