De veiligheid van de Belgische kerncentrales hangt met haken en ogen aaneen. Dat zegt niet alleen Greenpeace, ook het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) weet dit al geruime tijd. In twee recente brandbrieven trekt Jan Bens, directeur van het FANC, fel van leer tegen de zwakke veiligheidscultuur bij uitbater Engie/Electrabel. Toch is er nog steeds sprake van een waar gedoogbeleid, waarbij Electrabel keer op keer extra tijd krijgt om vaak fel verzwakte maatregelen te treffen. Is de maat nu vol voor Bens en zal het FANC eindelijk het geweer van schouder veranderen?

De enige taal die Electrabel begrijpt

De reacties van Engie/Electrabel op het steeds terugkerende vingertje van het FANC spreken boekdelen: de nucleaire uitbater trekt zich niets aan van wat het intussen kent als het zoveelste loze dreigement. En het FANC is zich hiervan bewust. In zijn brieven aan de Belgische en Franse CEO’s van het energiebedrijf spreekt Bens van een “enorme schaamteloosheid” en het “onvermogen om (...) de veiligheid te verhogen”.

Zelf beklemtoont Electrabel bij elk incident dat veiligheid de grootste prioriteit heeft, maar in de praktijk lapt het alle waarschuwingen aan zijn laars. Het gedoogbeleid van het FANC - en de regering - tegenover deze “cultuur van zelfgenoegzaamheid” schiet duidelijk tekort. Het is tijd dat het FANC de enige taal spreekt die Electrabel begrijpt: de betrokken reactoren tijdelijk stilleggen. Wanneer blijkt dat Electrabel niet in staat - of bereid - is de veiligheidsproblemen serieus aan te pakken, moet het FANC zijn conclusies trekken en de risicovolle reactoren definitief sluiten.

ASN toont Bens hoe het wel kan

Het FANC kan hierbij een voorbeeld nemen aan zijn Franse tegenhanger ASN, dat recent 12 reactoren liet stilleggen na nieuwe verdenkingen van sjoemelstaal. Ook in Doel en Tihange werden trouwens in de loop der jaren nieuwe stoomgeneratoren geplaatst die mogelijks met hetzelfde probleem kampen. Greenpeace vroeg dan ook vorige maand aan het FANC om duidelijkheid te verschaffen over de situatie in de Belgische centrales en in navolging van ASN de mogelijks getroffen reactoren stil te leggen.