Voor dag en dauw hebben tientallen actievoerders het bekende rondpunt en aanpalende straten van Schuman in Brussel veranderd in een reusachtige zon. Daarmee vragen ze dat de EU zich volledig schaart achter hernieuwbare energie, en afstapt van vuile brandstoffen zoals steenkool.

Ook de politie was er snel bij, en gaf de brandweer de opdracht om onze gele, biologisch afbreekbare verf onmiddellijk te verwijderen, jammer genoeg. Bij zonsopgang konden we gelukkig nog een spandoek ontvouwen met het opschrift Go Solar.

Parijs

Het idee van de enorme zon ontstond tijdens de klimaattop in Parijs. Onlangs waren er gelijkaardige acties in Europese steden als Boedapest en Barcelona.

De timing is niet toevallig. Binnenkort beslissen de EU en de nationale regeringen over de toekomst van het Europese energiesysteem en de Europese bijdrage aan de globale strijd tegen klimaatverandering.

Enorm potentieel

Europa heeft een enorm potentieel aan hernieuwbare energie. Burgers, coöperaties en bedrijven staan te springen om deel te nemen aan de energierevolutie en stroom te produceren op basis van wind, water en zon.

Hoog tijd dat de EU het energiesysteem loswrikt uit de handen van enkele grote spelers - die blijven investeren in vuile brandstoffen zoals steenkool - en de controle teruggeeft aan de mensen.

- Wil jij ook dat Europa gaat voor hernieuwbare energie? Teken de petitie (in het Engels)