Goed nieuws! Voor het tweede jaar op rij is de CO2-uitstoot in 2015 wereldwijd zo goed als niet gestegen. Sterker nog, omdat de wereldeconomie vorig jaar met ruim 3% groeide, staat niets nog de definitieve daling van de CO2-uitstoot in de weg. Kan hernieuwbare energie dan toch het klimaat redden?

Al 40 jaar meet het Internationaal Energieagentschap (IEA) de energie-gerelateerde CO2-uitstoot in de wereld. Sinds 1975 is die meer dan verdubbeld, maar vorig jaar stegen de wereldwijde emissies voor het eerst amper. Dit wordt bevestigd door het resultaat van 2015, dat deze week gepubliceerd werd: de CO2-emissies uit energie stijgen al twee jaar niet meer.

Hernieuwbare energie breekt definitief door

Dat is vooral te danken aan hernieuwbare energie: 90% van alle nieuwe energie is hernieuwbaar. Vooral in China wordt massaal overgeschakeld van fossiele naar hernieuwbare energie – het gebruik van steenkool is er de laatste jaren met meer dan 10% gedaald. Dit werpt zijn vruchten af: de Chinese uitstoot is zijn piek mogelijks al voorbij en daalt voor het tweede jaar op rij.

China is zo op weg om beter te doen dan de klimaatdoelen die het in Parijs vooropstelde – en wil die dan ook versterken. Een groot verschil met de Europese Unie, waar verschillende landen weigeren de Europese doelen voor 2030 in lijn te brengen met de strengere Parijs-afspraken. En dat terwijl Europa net een tandje moet bijsteken: we zijn de enige regio waar de investeringen in hernieuwbare energie de laatste jaren gedaald zijn.

Economie groeit, CO2-emissies niet

De mondiale CO2-uitstoot mag dan wel plafonneren, dalen doet hij nog steeds niet. Dat deed hij wel in 1980-82, 1992 en 2009. Waarom is dit dan goed nieuws? Voor het eerst steeg de uitstoot (bijna) niet terwijl de wereldeconomie wel groeide. Begin jaren 80 was er de tweede oliecrisis, in 1992 kenden we de naweeën van de instorting van de Sovjet-Unie en in 2009 zaten we in volle financiële crisis.

De voorbije jaren groeide de wereldeconomie echter met 3,4% (2014) en 3,1% (2015). Zo wordt de ontkoppeling tussen economische groei en CO2-uitstoot eindelijk een feit – een belangrijke stap in het beperken van de klimaatopwarming tot 2°C en liefst 1,5°C.

Geen tijd te verliezen

Dit goeie nieuws komt geen moment te vroeg. 2015 was het warmste jaar ooit, februari 2016 was met 1,35°C de maand die het verst boven het gemiddelde uitstak, en begin maart overschreden we voor het eerst even de drempel van 2°C opwarming – de grens waarboven wetenschappers waarschuwen dat de klimaatopwarming ‘onvoorspelbaar’ wordt.

Op 22 april wordt het klimaatakkoord van Parijs ondertekend in New York. Er is geen tijd te verliezen. De uitstoot van CO2 staat op het punt te dalen, maar het is nu aan politici om te doen wat ze in Parijs hebben beloofd: deze daling versterken en de doorbraak van hernieuwbare energie steunen.