In het uiterste noorden van Brazilië, waar de Amazonerivier uitmondt in de Atlantische Oceaan, werd recent een nieuwe schat ontdekt. Geen scheepswrak vol goudstaven, maar een verborgen koraalrif in een omgeving die niemand voor mogelijk hield. Het troebele water houdt namelijk bijna al het licht tegen, wat de ontdekking van een complex rifsysteem uniek maakt.

Reusachtig nieuw rif ontdekt

Het Amazonerif is niet alleen een grote verrassing, het is ook enorm. Het beslaat zo’n 9.500 vierkante kilometer, helemaal tot aan de grens met Frans-Guyana, en herbergt onder meer reuzensponzen tot meer dan 2 meter lang en kalkhoudende algen, rhodolieten genaamd.

De ontdekking van het rif werd bekendgemaakt in april vorig jaar, toen enkele wetenschappers er een artikel aan wijdden. Volgens hen kan het Amazonerif, waar al verschillende nieuwe soorten werden gevonden, een compleet nieuw marien ecosysteem vormen.

Unieke soorten bedreigd

Maar deze unieke schat wordt vandaag al bedreigd. Verschillende oliebedrijven hebben hun oog op de monding van de Amazone laten vallen. Onder meer Total en BP willen beginnen boren in het gebied. Een van de concessies van Total bevindt zich op slechts 8 km van het rif.

De geplande olieboringen vormen dan ook een groot risico. Een olielek zou niet alleen het rif bedreigen, maar ook het ecosysteem rond de monding van de Amazone. Dit gebied is een belangrijke woonplaats voor de Caribische lamantijn, de terekayschildpad en de reuzenotter - drie soorten die met uitsterven bedreigd zijn.

Stop de boorplannen van Total en BP!

Onze eerste taak was om met het Greenpeace-schip de Esperanza op zoek te gaan naar het rif - en de allereerste beelden ervan te maken en de wereld in te sturen. Maar nu hebben we jouw hulp nodig om het Amazonerif te beschermen.

Teken onze petitie en stop de boorplannen van Total en BP!