Vanochtend stonden onze actievoerders bij het federale parlement in de Wetstraat met een duidelijke boodschap: “The End”. Hiermee herinneren we de ministers aan het feit dat 2025 het definitieve einde moet zijn voor kernenergie in België.

Drie jaar lang hebben de federale regering en gewesten gediscussieerd over hun energievisie. Onlangs zijn ze het eindelijk eens geraakt over een belangrijk Energiepact. De bevestiging van de kernuitstap tegen 2025 en een sterke inzet op hernieuwbare energie zijn twee zaken hierin die we als milieuorganisatie toejuichen.

Maar dat is buiten de N-VA gerekend. De grootste partij van het land wil enkele kerncentrales openhouden na 2025, en probeert het Energiepact nog te kelderen. “De kracht van verandering” geldt blijkbaar niet als het over onze energiebevoorrading gaat.

Tal van stakeholders hebben aangetoond dat een energietransitie meer dan dringend is. Volgens een recente studie van Elia is er amper economisch voordeel verbonden aan het langer openhouden van de kerncentrales, terwijl het status-quo de samenleving veel meer zal kosten.  

Waar wachten we dan nog op?