We raden iedereen aan om de bevraging over het energiepact van de ministers van energie in te vullen. Maar doe het snel. Want zodra je stilstaat bij de vragen, riskeer je in verwarring te geraken.

De bevraging die nog loopt tot 5 november, voldoet namelijk niet aan de minimale criteria voor een zinvolle bevraging. Vragen en antwoorden zijn onduidelijk, belangrijke keuzes ontbreken en regelrechte slordigheden geven de indruk dat het over haastwerk gaat. Dat is jammer. Rond zo een belangrijk onderwerp als de energietoekomst van ons land is het zinvol om de burger op een zorgvuldige wijze te betrekken.

Gemiste kans voor burgerparticipatie

Doordat de bevraging bulkt van slordigheden en fouten, is het onmogelijk om er betrouwbare en geldige bevindingen uit te destilleren. Misschien is dat niet eens de bedoeling. De formulering van de vragen onthult ook een gebrek aan visie op de energietoekomst en de wijze waarop de burger daarin betrokken kan worden.

Nochtans zijn de basisingrediënten van het energiepact al heel lang zo klaar als een klontje. De milieubeweging diende hierover in een eerdere fase van het proces dan ook meer dan 50 pagina’s aan antwoorden in:

  • Wees klaar en duidelijk over de kernuitstap. In 2025 moet de laatste kerncentrale in België onherroepelijk dicht. Als we stoppen met twijfel te zaaien, kunnen er eindelijk investeringen gebeuren om die oude kerncentrales te vervangen.
  • Belast elektriciteit minder en belast vervuilende energie. Een CO2-heffing op fossiele brandstoffen maakt dat hernieuwbare energie vanzelf de goedkoopste keuze wordt.
  • Zorg dat we in 2030 niet weer in de problemen komen om de doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing te halen. Teken dus een ambitieus groeipad uit zoals beschreven in ons scenario Our Energy Future én hou je hieraan!

Als een serieuze bevraging niet mogelijk is…

Beleidsmedewerker energie bij Bond Beter Leefmilieu Wannes Starckx moest bij het lezen van de bevraging eens goed lachen. Maar dat kon nog beter, zo vond hij. Hieronder een greep uit zijn ‘alternatieve vragenlijst’.

1. Hoe belangrijk is bevoorradingszekerheid voor jou?

  • Zeer belangrijk. Onze energie mag dus zeker niet afhankelijk zijn van de oude kerncentrales. Die vallen toch om de haverklap uit! 
  • Niet belangrijk. De ministers mogen gerust nog een paar jaar lanterfanten voor ze tot een concrete beslissing komen.

3. Hoe ziet voor u de ideale energiemix eruit?

  • Wat onverzekerde kernenergie, inclusief kernafval, met een scheut ruwe olie en een topping van steenkool.
  • Shaken, not stirred!

8. In 2030 verwarmen we onze huizen met…

  • … goede intenties van klimaatministers.
  • … gemiste klimaatdoelstellingen.
  • … ongebruikte vragenlijsten.

Kies voor 100% hernieuwbaar!

Ondanks alle onduidelijkheid rond de energiebevraging, willen we je toch uitnodigen om je mening te geven en de vragenlijst in te vullen. Zet daarna ook meteen een concrete stap voor meer hernieuwbare energie door over te stappen naar een groenere stroomleverancier. De update van ons klassement vind je op mijngroenestroom.be.

Ik vergelijk en kies een groene stroomleverancier.

Mathias Bienstman is beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu (BBL) en auteur van “Op eigen kracht. De bevrijding van gas, olie en kernenergie”. Wannes Starckx is beleidsmedewerker energie bij BBL. Je vindt hun volledige blog op de website van BBL.