Naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de kernramp in Fukushima afgelopen week, kwamen verschillende lokale Greenpeace-groepen in actie. Een film- en debatavond, een stand in Leuven, een flashmob in Antwerpen: onze vrijwilligers waren alomtegenwoordig om te sensibiliseren rond de gevaren van nucleaire energie – én de kracht van hernieuwbare oplossingen.

Debatavond in Antwerpen: “Noodplannen gevaarlijk ontoereikend”

Op de vooravond van de vierde ‘verjaardag’ van Fukushima (11/3/2011), organiseerde Greenpeace Antwerpen een film- en debatavond over nucleaire veiligheid. Na de film ‘Seconds from disaster, Fukushima’ volgde een debat met onder meer Jan Vande Putte en Eloi Glorieux, campagnemedewerkers bij Greenpeace Belgium en Cathy Berx (CD&V), gouverneur van Antwerpen.

  

Wereldwijd moet de locatie van de kerncentrale van Doel beschouwd worden als één van de zes meest kwetsbare sites en veruit de meest kwetsbare in Europa. België – maar ook de grensstreken in Nederland, Frankrijk en Duitsland – is namelijk zeer dicht bevolkt. Met 9 miljoen inwoners binnen een straal van 75 km is Doel de Europese centrale met het grootste aantal omwonenden.

De kostprijs van een gesimuleerde zware kernramp in Doel (742-1.412 miljard euro) is dan ook heel wat hoger dan de geschatte impact van de ramp in Fukushima (215 miljard euro) of de gesimuleerde impact van een vergelijkbaar ongeval in Frankrijk (430-760 miljard euro). De kost van een zware kernramp in de centrale van Doel wordt geraamd op 200% tot 370% van het BBP van België.

Kort na Fukushima berekende het gerenommeerde Max Planck-Instituut dat de werkelijke kans op een ernstige kernramp 200 keer hoger is dan voordien werd gemodelleerd. Het Instituut besloot hieruit dat elke 10 tot 20 jaar een fataal kernongeval kan worden verwacht.

De ramp in Fukushima heeft ons bovendien geleerd dat er kettingreacties kunnen ontstaan tussen de verschillende reactoren. Ook in Doel zou dat kunnen gebeuren volgens Jan Van de Putte, want er staan vier kernreactoren die elkaar kunnen beïnvloeden. En ook als er een ongeluk gebeurt in één van de chemische bedrijven in de Antwerpse haven, kan dit een kernramp veroorzaken.

Bij een dergelijk zwaar risico zou je stevige voorbereidingen verwachten, maar er zijn geen afdoende nucleaire noodplannen voor de Belgische kerncentrales. Eloi Glorieux: “Een stad als Antwerpen kan je niet zomaar à l’improviste evacueren. Elke stad heeft zijn eigen rampenplan, en voor kleine incidenten zal dat wel werken – dan kan je bijvoorbeeld een bepaalde straat evacueren – maar bij een kernramp moet alles tegelijkertijd geëvacueerd worden: alle straten, ziekenhuizen, etc. Dat zorgt voor chaos.”

Volgens Peter Konings, vakbondsafgevaardigde voor het ABVV bij Total, zijn er echter geen noodplannen, en zouden de werknemers vluchten indien er een kernramp zou gebeuren. Gouverneur Cathy Berx gelooft dat de mensen hun verantwoordelijkheid zouden opnemen en niet weg zouden lopen. “Ze zullen een veilige shutdown van hun bedrijf verzekeren, maar misschien ben ik naïef”, geeft ze toe.

We kunnen maar één conclusie trekken: sluit de kerncentrales voor er ongelukken gebeuren!

Lees ook het artikel door moderator van het debat Gie Goris, in MO.

Flashmob in Antwerpen: Tegen kernenergie en vóór hernieuwbare energie!

De volgende dag verzamelde een 100-tal actievoerders van o.m. Greenpeace Antwerpen, Climaxi, Uact en Ecokot op de Antwerpse Groenplaats, dat voor de gelegenheid werd omgebouwd tot een kernrampgebied. Een sirene luidde, waarna enkele mensen in witte pakken probeerden de boel op te ruimen. Bij een tweede sirene overspoelden mensen het plein met alternatieve energiebronnen. De manifestanten klaagden vooral de gebrekkige noodplanning aan. 'Geen Fukushima aan de stroom' klonk het uit enkele tientallen kelen.

Straatactie in Leuven: Tussen twee centrales

Ook in Leuven werd niet stilgezeten: een groep vrijwilligers trok, gehuld in chemische pakken, naar de Grote Markt met een standje gebouwd van vaten met ‘nucleair afval’. Tot laat in de avond trotseerden ze de kou om voorbijgangers aan te spreken over de problemen rond kernenergie. De reacties waren echter hartverwarmend positief!

Het is duidelijk dat de aanslepende problemen met onze nucleaire centrales de mensen aan het denken hebben gezet. En Leuven mag dan wel geen eigen centrale hebben, de stad ligt op minder dan 75km van zowel Doel als Tihange – ruim binnen de besmettingszone rond Fukushima.