Een groter kerstcadeau kunnen we ons haast niet voorstellen: president Obama en zijn Canadese collega Trudeau hebben grote delen van de Noordpool permanent beschermd. Hiermee wordt de deur voor oliebedrijven definitief gesloten. Een fantastisch succes voor de inheemse bevolking in Alaska en de ruim 8 miljoen mensen die willen dat de Noordpool beschermd wordt.



Olie in de grond

Niet alleen is dit een overwinning voor het kwetsbare ecosysteem in het Noordpoolgebied en de vele mensen die van dit gebied afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. Ook is het een overwinning voor het klimaat. Obama lijkt goed te begrijpen dat nieuwe olie- en gasreserves in de grond moeten blijven om de klimaatcrisis in te perken.

En Trump dan?

Obama lijkt met dit initiatief het klimaat en de Noordpool te willen beschermen tegen het presidentschap van Trump. De toekomstige president is immers een klimaatontkenner die er geen geheim van maakt naar de pijpen van de fossiele industrie te dansen. Zo benoemde hij recent nog de CEO van oliegigant ExxonMobil aan het hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap.

Gaat dit besluit dan niet volgend jaar de prullenbak in? De kans bestaat dat Trump Obama's plan probeert terug te draaien, maar daarvoor zal hij naar de rechter moeten of het Congres zien te overtuigen een nieuwe wet te stemmen. Laat hem het maar proberen. Wat ons betreft zal dat niet zonder slag of stoot gaan.

People power

Al jaren strijden we met miljoenen mensen voor de bescherming van de Noordpool. Vorig jaar konden we Shell uit het Noordpoolgebied weren en dit jaar besliste ook de visserijsector weg te blijven uit grote gebieden. Met deze nieuwe stap wordt opnieuw een groot deel van de Noordpool permanent gesloten voor oliebedrijven en andere schadelijke activiteiten.