Onze regering besliste om de levensduur van Doel 1 en 2 met 10 jaar te verlengen. Een beslissing waar maar één partij bij gebaat is: uitbater GDF Suez/Electrabel. De energievoorziening in dit land wordt duidelijk bepaald door een Frans privé-bedrijf, dat enkel uit is op winst. Om België op weg naar een duurzame energietoekomst te helpen, zullen burgers zelf het heft in handen moeten nemen.

Een goeie deal

De regering gaat nog met Electrabel praten over de kosten van het langer openhouden van de kerncentrale en de nucleaire rente, maar het is al duidelijk dat GDF Suez/Electrabel er geen cent op zal verliezen. Het kost honderden miljoenen om de oude reactoren zo aan te passen dat de veiligheidsrisico’s acceptabel worden geacht. Electrabel zegt dat ‘een stabiel economisch en juridisch kader’ noodzakelijk is om dergelijke investering te kunnen rechtvaardigen. Lees: ‘dit is een goeie deal om de investeringsrisico’s te verlagen’.

Wij betalen de prijs

Het zijn wij die de prijs op een of andere manier zullen betalen. Is het niet door verhoogde belastingen wanneer de verlaagde nucleaire rente de staatsinkomsten doet dalen, dan wel door verhoogde elektriciteitsprijzen wanneer Electrabel zijn investeringen doorrekent aan de klant. Om nog maar niet te spreken van een mogelijk faillissement van de Belgische staat in geval van een kernramp. In tegenstelling tot andere energiebronnen, mag een kerncentrale draaien terwijl de eigenaar slechts zeer beperkt aansprakelijk is voor de gevolgen van ongelukken.



Slaafje

Toch volgt de Belgische regering slaafs Electrabel en gooit ze de kernuitstap overboord. Deze beslissing werd in het regeerakkoord nog gekoppeld aan de status van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. Het rapport van Electrabel over de scheurtjes heeft echter vertraging, en dus komt ook het technische oordeel van toezichthouder Fanc (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) op zijn vroegst in het voorjaar uit. Het langdurig wegvallen van de twee grote kernreactoren wordt nu gebruikt als een van de redenen voor het openhouden van Doel 1 en 2. Onder druk van Electrabel heeft de regering hiermee ingestemd, met als argument dat zij de energiebevoorrading zeker willen stellen.

Contraproductief

Het regeringsbesluit is echter contraproductief. De energiebevoorrading zal nog tien jaar langer onbetrouwbaar blijven vanwege verouderde en fel geplaagde kerncentrales. Naast de scheurtjesreactoren zagen we dit jaar Doel 4 maandenlang uitvallen vanwege een serieuze sabotagedaad. Vorige week mocht Electrabel deze reactor weer aanzetten zonder dat er duidelijkheid is over de daders of het motief.

De regering speelt met nucleair vuur en legt het lot van de energietoekomst van België in handen van een buitenlandse energiereus. Tegelijkertijd schuift de regering de overgang naar een duurzame energievoorziening wederom voor tien jaar voor zich uit en wordt hernieuwbare energie buitenspel gezet.

Investeer in echt groene stroom

Kunnen we verwachten dat deze regering bij zinnen komt? Die kans is klein. Zal het Fanc de nodige strenge veiligheidsaanpassingen eisen voordat Doel 1 en 2 voort mogen draaien? Laten we het hopen. Kunnen wij als burgers iets doen? Jazeker! Laat zien dat wij wél kiezen voor een duurzame toekomst en stap over naar een van de écht groene energieleveranciers!