Tot voor kort werd Zuid-Korea door de nucleaire lobbygroepen steeds als voorbeeld aangehaald van een land dat volop voor kernenergie kiest. De nucleaire jongens zijn alweer een illusie armer. Op 19 juni werd de Kori 1 kernreactor definitief gesloten, nadat de Koreaanse regering vorig jaar al had beslist om de levensduur niet te verlengen.

Naar aanleiding van de sluitingsceremonie van Kori 1 bracht de Zuid-Koreaanse president Jae-In Moon echter nog veel groter nieuws. Hij kondigde onomwonden aan dat het land alle kern- en steenkoolcentrales zal sluiten en volop kiest voor een duurzame energietransitie.

Radicale koerswijziging

Voor een energie-intensief geïndustrialiseerd en dichtbevolkt land als Zuid-Korea betekent dit een radicale koerswijziging. Het land telt vandaag niet minder dan 25 commerciële kernreactoren, die samen zo’n 30 procent van de stroom opwekken.

In 2011 verkondigde KEPCO, die de kerncentrales uitbaat, nog dat het massaal in nieuwe nucleaire capaciteit zou investeren en het aandeel kernenergie in de nationale stroombevoorrading zou verdubbelen. Westerse nucleofielen zagen hierin een bewijs van de “nucleaire renaissance”. Ondertussen begon het tij echter te keren. De publieke opinie en ook de politieke leiders waren zwaar onder de indruk van de kernramp in het niet zo ver afgelegen Fukushima. Op de koop toe kwam aan het licht dat gedurende vele jaren de certificaten van de veiligheidscontroles van de kerncentrales vervalst werden.

Intensieve campagne

Onze collega’s van Greenpeace South-East Asia in Seoul voerden intensieve campagnes om de beleidsmakers ervan te overtuigen dat kernenergie en steenkool geen optie voor de toekomst zijn en er dringend werk moet gemaakt worden van een energietransitie. Recent nog projecteerden ze de boodschap “New Energy, New Korea” op de kerncentrale van Kori (zie foto). De president heeft deze boodschap begrepen en kondigde alvast aan dat het land uit de kernenergie en de steenkool zal stappen.