Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft besloten opnieuw groen licht te geven voor de heropstart van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2, zo raakte vandaag bekend. Na een eerste sluiting in 2012 waren beide reactoren al eens enkele maanden opnieuw actief, waarna ze halsoverkop weer werden stopgezet toen het probleem erger bleek dan eerst gedacht.

Uit aan, uit aan… Het groen licht van het FANC lijkt stilaan meer op een knipperlicht dan op een geloofwaardig oordeel. In 2013 moest het FANC al snel op haar beslissing terugkomen en gingen de reactoren na enkele maanden weer dicht. Bovendien kwamen begin dit jaar nog eens duizenden extra scheurtjes aan het licht. Welke garantie hebben we vandaag dat deze reactoren wél ‘veilig’ zijn?

Want ook al lijkt het FANC gerustgesteld door de meest recente testresultaten, begrijpen doen ze de scheurtjes nog steeds niet. Volgens experten buiten het FANC (zoals prof. Walter Bogaerts van de KU Leuven) is er namelijk nog geen zekerheid over wat nu precies de oorzaak van de scheurtjes is en of ze wel of niet groter worden. Geen wonder dus dat ze weigeren in te gaan op onze vraag om alle rapporten en resultaten openbaar te maken – of toch niet voor de heropening een feit is.

Maar als het FANC ook dit keer niet zeker van haar stuk is, waarom riskeert het dan de veiligheid van miljoenen burgers, terwijl dit toch haar kerntaak is? Vast staat dat uitbater Electrabel Engie staat te springen om de reactoren na twee jaar weer te kunnen opstarten. Het had al verschillende keren kritiek op het uitblijven van een beslissing en verliest met elke maand uitstel 40 miljoen euro.

Een zaak is duidelijk: met een groen licht voor de scheurtjesreactoren trekt het FANC opnieuw de kaart van Electrabel. Noch de bevolking, noch het klimaat zijn hiermee gediend, want de meer dan 2.000 MW kernenergie die hiermee terug op het net komen, zullen de dringende overstap naar hernieuwbare energie nog verder bemoeilijken.