De actie van Greenpeace tegen Shell in het Amerikaanse Portland haalt alle media. Activisten willen er verhinderen dat de oliereus gaat boren in het kwetsbare noordpoolgebied. Intussen spreekt de balans boekdelen: Shell spendeerde in totaal al 7 miljard dollar aan zijn wilde noordpoolplannen. Zonder enig resultaat.

Beeld je in: in het holst van de nacht stap je over de reling van een 62 meter hoge brug en glijd je tientallen meters omlaag. In je touwzak zit voldoende eten en drinken om het enkele dagen uit te houden. Aan weerszijden naast je hangen nog 12 klimmers, terwijl boven op de brug 13 collega's voor beveiliging zorgen. De ochtend breekt aan en je haalt je #ShellNo spandoek boven…

Elke seconde telt

De afgelopen dagen hebben 26 klimmers een ijsbreker van Shell de weg versperd. De MSV Fennica lag in de haven van Portland in het noorden van de VS om er een meterslang gat in de romp te laten herstellen. Toen het schip de haven wilde verlaten om opnieuw koers te zetten naar de Noordpool, vond het een menselijke versperring op zijn weg.

En zo liepen Shells boorplannen voor de kust van Alaska opnieuw vertraging op. De Fennica heeft namelijk een cruciaal deel van de veiligheidsuitrusting aan boord en zonder deze uitrusting mag er niet naar olie geboord worden. Elke seconde oponthoud telt dus, want intussen tikt de klok genadeloos voort: zodra de zomer afloopt en de weersomstandigheden het gebied ontoegankelijk maken, zal Shell de Noordpool opnieuw met lege handen moeten verlaten.

7 miljard weggegooid, 6.500 banen weg

In 2012 trok Shell al eens naar Alaska, maar boekte toen na een reeks mislukte tests en bijna-ongelukken geen enkel resultaat. Als de tests ook dit jaar niet slagen, is de kans reëel dat dit geldverslindende programma definitief opgeborgen wordt. Want hoe verantwoord je een verspilling van meer dan 7 miljard dollar zonder enig resultaat, als je net hebt aangekondigd 6.500 banen te moeten schrappen omwille van de lage olieprijzen?

Het bedrijf zet dan ook alles op alles, maar ondervindt steeds meer tegenstand van de bevolking. In mei en juni blokkeerden honderden kajakkers een boorplatform in de haven van Seattle, eerder deze maand trok een golf van protesten over de wereld, en dit keer werd hielden klimmers de ijsbreker Fennica bijna twee dagen tegen.

De klimmers zijn intussen allemaal van de brug gehaald en de Fennica heeft de haven kunnen verlaten, maar de strijd zal pas voorbij zijn wanneer Shell de Noordpool definitief verlaat. Meer dan 7 miljoen mensen zetten al druk op politieke leiders om de Noordpool te beschermen. Het is nu aan president Obama om Shells boorvergunning in te trekken en een olieramp te vermijden. Want ook voor hem tikt de klok: als hij zijn titel van "klimaatpresident" wil veiligstellen, wordt het dringend tijd om roekeloze projecten zoals de Keystone XL-pijplijn of de noordpoolplannen van Shell definitief een halt toe te roepen.