Kijk eens in je brooddoos (of in die van je kinderen). De kans is groot dat er boterhammetjes met salami of hesp in liggen. Wij Belgen blijven tuk op charcuterie: dit soort beleg is goed voor een kwart van alle vlees dat Belgen in de supermarkt kopen. En dat heeft niet alleen gevolgen voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en het milieu...

Bewerkt vlees staat buiten de voedingsdriehoek, in de rode restgroep met vette en gesuikerde producten. Het is met andere woorden niet nodig voor een evenwichtige voeding en kan bij overconsumptie de gezondheid schaden. Dit geldt nog meer voor kinderen, die andere voedingsbehoeften hebben dan volwassenen.

Bovendien wordt charcuterie natuurlijk gemaakt op basis van vlees, waarvan de industriële productie een enorme impact heeft op de planeet.

  • Op het klimaat: 14 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de veeteelt. Dat is evenveel als de uitstoot van de hele transportsector.   

  • Op onze natuurlijke rijkdommen. De intensieve veeteelt leidt tot ontbossing voor de teelt van soja, dat op zijn beurt dient als veevoeder. In 10 jaar tijd ging er zo 30 miljoen hectare bos verloren in het Zuiden, ongeveer 10 keer de oppervlakte van België. De industriële vleesproductie leidt ook tot verlies aan biodiversiteit, en de vervuiling van waterlopen en bodems.

  • Op de dieren zelf. Elk jaar worden 300 miljoen beesten geslacht in België voor consumptie. Dat gaat gepaard met heel wat dierenleed.

Het goede nieuws? Minder vlees eten is meteen ook de meest efficiënte manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat blijkt ook uit een grootschalige studie die onlangs in Science Magazine werd gepubliceerd. Logisch dus dat Greenpeace de consumptie en productie van vlees wereldwijd wil halveren tegen 2050.

Bedrijven die bewerkt vlees verkopen, en zeker zij die zich op kinderen richten, mogen dit niet langer negeren. Ze moeten gezonde alternatieven aanbieden die beter zijn voor de planeet, dat wil zeggen op basis van planten, of vlees van betere kwaliteit.

Studio 100 kan deel zijn van de oplossing. Wij reiken hen de hand om samen alternatieven te promoten. Want alleen daarbij wint iedereen: van kinderen tot het klimaat.

Kies dus voor kwaliteit boven kwantiteit: minder en lokaal gekweekt vlees, ecologisch en met een eerlijke prijs voor de boeren.

>> Zin om in actie te komen?

Doe mee met de internationale week zonder vlees: ideaal om lekker gezonde, plantaardige alternatieven uit te proberen als broodbeleg. Hier vind je inspiratie