In verschillende grote steden gingen vrijwilligers van onze lokale groepen de straat op om het met voorbijgangers over de impact van de industriële veeteelt te hebben. Ze praatten ook steeds over oplossingen, zoals een groter aanbod aan plantaardige maaltijden in schoolrefters of universiteitsrestaurants.    

Weet je wat je kind op school eet als warme maaltijd? Dat is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Sommige ouders krijgen deze info over het menu rechtstreeks van de school, anderen moeten het bijna uit hun kinderen sleuren.

Het gaat om belangrijke informatie, als je weet dat kinderen tussen 3 en 13 jaar gemiddeld twee keer te veel dierlijke eiwitten eten. Voor hun gezondheid en voor de planeet zouden ze dus best wat plantaardig mogen eten. Daarom wil Greenpeace ouders helpen met goede ideeën en inspiratie.

Maar hoe zit het met de lokale overheden, die verantwoordelijk zijn voor het eten in de deze kantines? Plantaardige maaltijden serveren in de schoolrefters is een eerste noodzakelijke stap om onze eetgewoontes in de toekomst te veranderen; Op lokaal niveau betreft het een van de efficiëntste en makkelijkste oplossingen om het milieu en het klimaat te beschermen.

Toch blijft minder vlees eten voor heel wat mensen nog een taboe. Daarom trokken onze vrijwilligers in verschillende grote Belgische steden rond met een tentoonstelling, onder de noemer “Let’s talk about meat”. Ze ontmoetten heel wat mensen die erg begaan bleken met wat er op hun bord ligt en ze konden discussiëren over de broodnodige alternatieven.

Elke lokale groep heeft eigen doelstellingen en legt eigen accenten. Tobias, vrijwilliger bij Greenpeace Leuven, verklaart hun actie: “De stad heeft geen visie of strategie als het op vleesconsumptie aankomt. We willen de kwestie op de agenda plaatsen. En we willen dat de stad minder vlees eten aanmoedigt in de scholen.”

Merijn, lid van Greenpeace Gent, legt uit: “Het vegetarisch en volledig plantaardige aanbod is er sterk op vooruit gegaan in Gent, maar in het algemeen volgen de studentenrestaurants deze trend niet. Daar willen we graag verandering in brengen.”

In september zullen de lokale groepen deze campagne voortzetten, onder andere in Brussel, Leuven en Luik. Voor meer informatie ga naar hun pagina op Greenwire