Een kernramp in jouw achtertuin?

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 8 maart, 2012
De ramp in Fukushima bijna een jaar geleden, heeft ons geleerd dat het onmogelijke kan gebeuren. In een land dat wordt geroemd om zijn spitstechnologie, zijn veiligheidscultuur en de discipline van het personeel in zijn kerncentrales, heeft zich het ergst denkbare voorgedaan.

Naar aanleiding van Fukushima heeft Greenpeace een 'onlinetool' ontwikkeld (op basis van informatie in het tijdschrift Nature) waarmee je kan nagaan of ook jij in een risicozone woont. Wereldwijd zijn er 400 kernreactoren operationeel, dat betekent dat honderden miljoenen mensen radioactief besmet kunnen raken.

Loop jij gevaar?

We vinden het belangrijk om precies te weten welke impact de nucleaire industrie kan hebben op onze samenleving. De overheid moet de evacuatieplannen uitbreiden en precieze instructies geven om ons voor besmetting te behoeden. Maar een kernramp leidt tot veel meer problemen dan de verschrikkelijke verspreiding van een radioactieve wolk. De economische kostprijs van zo'n ramp is astronomisch.

Evacuatie

En als je geëvacueerd zou moeten worden, wat zou je meenemen? Die vraag stellen de ongeveer 150.000 geëvacueerden uit Fukushima zich niet meer. Een gewaarschuwd persoon, is er twee waard. Controleer dus of ook jij het risico loopt dat je op een dag de wijk moet nemen, verspreid deze informatie en vermeld er zeker bij dat we dit allemaal kunnen vermijden door uit kernenergie te stappen.

Kernuitstap

De Belgische wet voorziet een kernuitstap in twee fasen: tegen 2015 en 2025. Het is perfect mogelijk om die deadlines te respecteren. Steeds meer andere bronnen produceren energie. Daarnaast kunnen energie-efficiëntie en energiebesparing de capaciteit opvangen van bijna twee van de drie oudste kernreactoren die in 2015 zouden moeten sluiten.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.