Greenpeace blokkeert boorschip Shell

2 reacties
Nieuwsartikel - 27 februari, 2012
In de race op zoek naar de laatste druppel olie is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Een boorschip van Shell staat op het punt uit Nieuw Zeeland te vertrekken op weg naar het noordpoolgebied. Een heel slecht plan, want de Noordpool is één van de laatste ongerepte natuurgebieden op aarde. Daarom heeft Greenpeace het schip bijna vier dagen geblokkeerd in de haven van Taranaki.

UPDATE: De politie heeft maandagnacht een eind gemaakt aan de actie. De actievoerders hebben 77 uur doorgebracht bovenop de boortoren van 53 meter hoog. Eén van hen was actrice Lucy Lawless (bekend van de serie Xena).

Het boorschip gaat op weg naar Alaska om proefboringen te doen. Boringen in het noordpoolgebied zijn buitengewoon riskant: Wetenschappers zijn het er over eens dat boren naar olie in arctische omstandigheden gekkenwerk is. Een olieramp verwoest het kwetsbare leefmilieu van diersoorten als ijsberen en walvissen. De kou, het extreme weer en de zeer afgelegen locaties maken het vrijwel onmogelijk om een olielekkage op te ruimen.

Shell moet de Noordpool met rust laten

 “Shell is ontverantwoord bezig door op de meest kwetsbare plekken op aarde op zoek te gaan naar olie. Als we de bestaande olievoorraad opstoken, veroorzaken we al een onomkeerbare klimaatverandering. Nieuwe olievoorraden maken het probleem nog groter. Shell moet de Noordpoololie met rust laten en haar miljarden investeren in schone energiebronnen,” zegt Rolf Schipper van Greenpeace Nederland. “Shell maakt met deze proefboringen schaamteloos duidelijk waarom zij goede klimaatwetgeving in de weg zit. Het bedrijf maakt zich geen zorgen over klimaatverandering, maar over winst. Het is tijd om mens en milieu voorop te stellen in plaats van de belangen van de vervuilers.”

Jacht op olie en gas

Het ijs op de Noordpool smelt. Het niveau van de ijsbedekking op de Noordpool is het op één na laagst sinds de start van de satellietmetingen in 1972. Het laagst gemeten niveau van het zee-ijs was in 2007. Daardoor komen olie- en gasvoorraden in beeld die voorheen onbereikbaar waren. Een bizar gevolg van de opwarming van de aarde. Greenpeace voert actie tegen het roekeloze gedrag van de olie-industrie. Vorig jaar blokkeerden actievoerders dagenlang een boorplatform van Cairn Energy in de ijskoude zee bij Groenland.

Doe een oproep naar Shell en vraag om de Noordpool met rust te laten!

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Webbaser zegt:

Beste
Formulier Greenpeace Nieuw-Zeeland geeft problemen op iPhone. Cursor in naamveld blijft niet staan.
Bram

Geplaatst 17 maart, 2012 om 9:23 Misbruik melden Reageer

Letterfretter Mike zegt:

Zal wel zijn plus Xena is de max!!

Geplaatst 5 maart, 2012 om 9:12 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.