26 foto's om de nucleaire catastrofe van Tsjernobyl te herdenken

Nieuwsartikel - 18 april, 2006
Aan de vooravonde van de 20e verjaardag van de ramp in Tsjernobyl, organiseert Greenpeace in verschillende landen (waaronder Oekraïne) een fototentoonstelling. De tentoonstelling doet Brussel aan van 22 april tot 2 mei 2006 en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Fotograaf Robert Knoth (1963) en journaliste Antoinette de Jong (1964) reisden tussen 1999 en 2005 naar Kazakhstan, Oekraïne, Wit-Rusland, de Oeral en Siberië en brachten verhalen mee terug van mensen die - vaak zonder het te weten - overleven in regio's die getroffen zijn door radioactiviteit.

Het resultaat van die reis, "Certificat 000358/", is een pakkende aanklacht, en een must voor iedereen die nuclaire energie als een oplossing voor ons energieprobleem ziet.

Het werk van Robert Knoth is al meerdere malen gelauwerd door World Press Photo en won ook een Zilveren Camera, naast prijzen in de Verenigde Staten en Tsjechië.

De foto's die in Brussel worden tentoongesteld behoren tot de serie 'Tsjernobyl'. De bezoekers vinden er een selectie uit het boek dat Robert Knoth en Antoinette de Jong gepubliceerd hebben. Het boek is uitgegeven door Greenpeace en Unicef Nederland.

De tentoonstelling wordt tegelijkertijd gehouden in Kiev (Oekraïne), Parijs, Amsterdam, Londen, Rome, Hamburg , Athene...

Waar en wanneer?

Seminariecentrum café de fiennes, de Fiennesstraat 77, 1070 Brussel (vlakbij het Zuidstation), van 22 april tot en met 2 mei 2006. Openingsuren: 9h00 - 18h00 (gesloten tijdens weekends en feestdagen). Uitzonderlijk ook geopend op zaterdag 22 april van 14 tot 17 uur.

Onderwerpen