Afschakelplan symptoom van rampzalig energiebeleid

1 reactie
Nieuwsartikel - 3 september, 2014
Het afschakelplan, dat vandaag werd voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH), is symptomatisch voor het energiebeleid van dit land. Het focust te sterk op de winter van 2014-2015, hoewel België een ernstig bevoorradingsprobleem heeft voor de komende drié winters. Ook in 2016 en 2017 mag het licht niet uitgaan.

« Het afschakelplan is symptomatisch voor het rampzalige energiebeleid in dit land », zegt Jan Vande Putte, energiecampaigner bij Greenpeace België. “Het langetermijndenken ontbreekt over de hele lijn. We hebben niet één winter een probleem, maar drié winters. Het is de taak van onze regering om de bevoorradingszekerheid te garanderen tot 2017. Maar waar zijn de structurele maatregelen die daarvoor zullen zorgen? Vragen aan de bevolking om hun tv uit te zetten is lachwekkend."

Aanvullende maatregelen op korte termijn

België heeft nog een enorm besparingspotentieel. Greenpeace wil dat het afschakelplan aangevuld wordt met het opleggen van energiebesparing, zoals een nationaal verlichtingsplan. Ook verwacht Greenpeace een actievere rol van de distributienetbeheerders in demand-side-management voor de bedrijven, de tertiaire sector en de huishoudens.

Geen levensduurverlenging

Kernenergie is het probleem, niet de oplossing. Doel 3 en Tihange 2 moeten definitief gesloten blijven. We zijn in dit debacle verzeild geraakt door een jarenlang non-beleid op energievlak en het monopolie van GDF Suez. Het is voor Greenpeace dan ook geen optie om het leven te rekken van bejaarde kernreactoren, waarvan de houdbaarheidsdatum ver verstreken is. Door de te grote afhankelijkheid van deze verouderde en onbetrouwbare technologie zal de bevoorradingszekerheid opnieuw in het gedrang komen. En door de aanhoudende onzekerheid over de sluiting worden investeerders telkens opnieuw afgeschrikt om te investeren in hernieuwbare energie of gascentrales.

Energieakkoord

Greenpeace wil bovendien dat de federale regering nù werk maakt van een nationaal energieakkoord dat breed maatschappelijk gedragen is én past binnen de Europese doelstellingen voor 2030. Voor Greenpeace is een stabiele groei van hernieuwbare energie en het opleggen van ambitieuze energiebesparing cruciaal. Ook moeten tijdelijk voldoende flexibele gascentrales ingezet worden en moet geïnvesteerd worden in de uitbouw van interconnectie. Zo kan België een voortrekker worden in de uitbouw van een Europees elektriciteitssysteem.

Hier kan u het uitgebreidere eisenpakket van Greenpeace aan de onderhandelaars lezen.

Greenpeace action in Tihangephoto by Nick Hannes

1 reactie Reageren

Dietervds zegt:

Toch ongelofelijk dat de regering de kerncentrales langer wil openhouden terwijl ze steeds meer ouderdomskwaaltjes vertonen. Wordt het niet eens tijd ...

Geplaatst 17 augustus, 2015 om 20:54 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.