België moet zich houden aan de kernuitstap

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 4 juli, 2012
Duitse en Nederlandse Greenpeace-activisten brachten deze ochtend een bezoek aan de Belgische ambassade in Duitsland en Nederland. Hun boodschap? België moet in 2015 - zoals wettelijk voorzien - drie kernreactoren sluiten. De activisten overhandigden een brief aan de ambassadeurs van onze buurlanden, die mee nucleair risico lopen. Vanuit Berlijn werd symbolisch actie gevoerd.

Kernuitstap: activisten van Greenpeace België brachten een bezoek aan de Belgische ambassade in Duitsland en Nederland. Hun boodschap: België moet in 2015 - zoals wettelijk voorzien - drie kernreactoren sluiten.

De drie reactoren die in 2015 moeten sluiten, zijn Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Die reactoren zijn gebouwd in de jaren zeventig. In die tijd was het de bedoeling om ze dertig jaar te laten draaien. Hun levensduur werd al een eerste keer met tien jaar verlengd. En nu voorziet de regering Di Rupo dus een nieuwe verlenging.

Nucleair risico zonder grenzen

Als deze reactoren langer in werking worden gehouden, betekent dat een kolossale vergissing die gevolgen kan hebben voor België en zijn buurlanden. De kerncentrale van Doel (Antwerpen) bevindt zich op enkele honderden meter van de grens met Nederland en op 25 km van Roosendaal. De kerncentrale van Tihange (Hoei) ligt op 40 km van Maastricht. Aken ligt op amper 60 km van Tihange. Nucleair risico kent geen grenzen en de reactor(en) die de regering langer wil openhouden, zou(den) vandaag geen enkele vergunning krijgen. Ze zijn gebouwd in de tijd dat de computers nog met ponskaarten werkten! Ze worden misschien wel goed onderhouden, maar ze zijn verouderd.

Burgerlijke aansprakelijkheid

De reden waarom Greenpeace Nederland en Greenpeace Duitsland de actie steunen, heeft in de eerste plaats te maken met het risico van besmetting en met het feit dat het moeilijk is om mensen te evacueren uit stadscentra (Aken telt bijvoorbeeld 265.000 inwoners). Een andere reden is de beperkte burgerlijke aansprakelijkheid van de nucleaire operator. Wie betaalt als er iets ernstigs gebeurt? Twee essentiële elementen: die burgerlijke aansprakelijkheid is beperkt tot 1,2 miljard euro. Dat betekent dus dat GDF Suez Electrabel de hele samenleving opzadelt met het risico dat voortvloeit uit zijn commerciële activiteiten. Duitse verzekeraars hebben onlangs de kosten van een nucleair ongeval in Duitsland op 6.009 miljard euro geschat. Onbetaalbaar, met andere woorden.

Tijdperk van hernieuwbare energie

Het naleven van de wet op de kernuitstap - zoals voorzien in het regeerakkoord - is ook nog noodzakelijk om andere redenen. Zolang kernenergie alomtegenwoordig is op het net, kan de ontwikkeling van hernieuwbare energie geen hoge vlucht nemen. Om de timing van de kernuitstap te kunnen naleven, moeten wij inzetten op energie-efficiëntie (link rapport) en onze verbindingen met Nederland versterken om de invoer van milieuvriendelijke en hernieuwbare energie op te voeren. Er moet ook een overgangsperiode komen waarbij de STEG-centrales (die minder gevaarlijk zijn dan kerncentrales) nog enkele jaren blijven draaien.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.