Belgische beklimt Britse wolkenkrabber

3 reacties
Nieuwsartikel - 12 juli, 2013
Hoe ver zou jij gaan om de Noordpool te redden? Zes vrouwen beklommen gisteren (zonder toelating) het hoogste gebouw van West-Europa, The Shard in Londen. Een van hen is Sabine, een Belgische activiste. Ze deden er maar liefst 15 uur over, om de top te bereiken. Ondertussen ging hun verhaal als een lopend vuurtje de wereld rond.

De wolkenkrabber van de hand van architect Renzo Piano is 308 meter hoog en ligt op de westoever van de Thames. De activisten van Greenpeace hadden The Shard uitgekozen omdat die uittorent boven het hoofdkwartier van oliereus Shell. Zoals bekend neemt Shell het voortouw in de olierush op de Noordpool en investeert het miljarden in boorprojecten in Alaska en Rusland. Ondanks het protest van miljoenen mensen wereldwijd wil Shell van geen wijken weten.

Thom Yorke

De klimmers, allemaal vrouwen, begonnen er donderdag om 5 uur (Belgische tijd) aan. Een van hen is de 33-jarige Sabine, die als administratief bediende aan een Vlaamse universiteit werkt. Vooraf zei ze: “Miljoenen mensen hebben Shell al opgeroepen zich uit de Noordpool terug te trekken, maar zonder succes. Daarom ben ik hier in Londen, om te protesteren.”

“Dit wordt het zwaarste en meest zenuwslopende dat ik ooit gedaan heb, en misschien mislukt het. Maar we zullen in ieder geval tot het uiterste gaan. Zodat de toplui van Shell, wanneer ze uit hun raam kijken, hoog boven hun hoofden onze boodschap om de Noordpool te beschermen kunnen zien.”



De actievoerders kwamen uit Groot-Brittannië, Canada, Zweden, Polen, Nederland en België. Het was de bedoeling om aan de top een groot kunstwerk op te hangen dat moest getuigen van de schoonheid van het noordpoolgebied. Maar daar was uiteindelijk geen tijd meer voor. De hele dag volgden tienduizenden mensen de actie via een live stream. Duizenden moedigden hen aan op Twitter, onder hen ook Annie Lennox, Thom Yorke en Ewan McGregor.

 

Krankzinnig

“Veilig naar olie boren in het noordpoolgebied gaat niet, en een olielek daar zou een ramp betekenen voor het milieu en de mensen die er leven”, zo motiveert Sabine haar deelname. “Oliemaatschappijen kunnen zich zo noordelijk wagen omdat het poolijs smelt als gevolg van de klimaatverandering. Nu willen ze aan de Noordpool dezelfde fossiele brandstoffen ontginnen die er in de eerste plaats voor hebben gezorgd dat de aarde opwarmt en het poolijs smelt. Dat is krankzinnig.”

 

Shell heeft 5 miljard dollar geïnvesteerd in zijn Noordpoolprogramma, maar na heel wat geklungel – van een gestrand boorplatform tot brand op een boorschip – besliste de oliemaatschappij om deze zomer niet voor de kust van Alaska te boren. Nu heeft het bedrijf een akkoord gesloten met Vladimir Poetin en oliereus Gazprom om in het Russische noordpoolgebied te boren, waar de wetgeving laks is en ongevallen geen uitzondering zijn.

Eis ook bescherming voor de Noordpool. Surf naar www.savethearctic.org
Bekijk de foto's van deze #iceclimb op onze Facebook-pagina.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

Nicolas zegt:

Bedankt om dit te doen voor ons en onze planeet.
We moeten blijven doorgaan !!

Geplaatst 27 oktober, 2013 om 14:10 Misbruik melden Reageer

Chris Leysen zegt:

fantastisch !!!! petje af dat jullie dit doen om de noordpool te beschermen !! thanks to the six girls !!!
hoop dat de stunt effect heeft

Geplaatst 16 juli, 2013 om 20:25 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Annemie zegt:

Knap gedaan ! Felicitaties aan alle 6!!!!!

Geplaatst 12 juli, 2013 om 20:53 Misbruik melden Reageer

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.