IAEA-rapport over Fukushima schiet ernstig tekort

Nieuwsartikel - 28 mei, 2015
Greenpeace heeft vandaag een vertrouwelijk rapport [1] van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) over de kernramp in Fukushima publiek gemaakt. Het rapport schiet ernstig tekort op vlak van o.a. gezondheid, veiligheid en milieu. Greenpeace roept het IAEA op om het rapport grondig te herzien zodat het de ware impact van de Fukushima Daichii ramp weerspiegelt.

Eerst het ‘goeie’ nieuws: in zijn rapport bevestigt het IAEA dat ons begrip van de radioactieve uitstoot na de meltdown van de Fukushima Daichii reactoren onvolledig en onzeker is. Daarna gaat het agentschap echter de nucleaire mist in. Het stelt dat het desondanks geen merkbare impact op de gezondheid verwacht, negeert de enorme omvang en complexiteit van de radioactieve besmetting en gaat voorbij aan de impact van de ramp op fauna en flora. Bovendien slaagt het er niet in te bewijzen dat Japan werkt aan een betere controle op de nucleaire veiligheid.



De missie van het IAEA is het wereldwijd promoten en stimuleren van kernenergie. Dit blijkt duidelijk in deze oppervlakkige analyse van de gevolgen van de kernramp in Fukushima. Het rapport is bovendien tot stand gekomen zonder overleg met de mensen die het meest getroffen zijn door de ramp – de inwoners van Fukushima.

Nucleair déja-vu

Na de Tsjernobyl-ramp in 1986 speelde het IAEA een gelijkaardige rol door te proberen de gevolgen voor mens en milieu af te zwakken en te beweren dat het alles in het werk stelde voor strengere internationale veiligheidseisen. De realiteit is enigszins anders: de site rond Tsjernobyl is zo zwaar besmet dat de situatie er – 29 jaar na datum – nog steeds niet onder controle is, en de kernramp in Fukushima vormt het spijtige bewijs dat nationale regulatoren er nog steeds niet in slagen onze nucleaire veiligheid te garanderen.

Dit rapport leest als een nucleair déja-vu. Net als in 1986 uit het IAEA strenge kritiek op de situatie vóór de ramp, maar minimaliseert het de gevolgen en slaagt het er niet in geloofwaardige verbetering aan te tonen. We mogen ons niet in slaap laten wiegen door dit soort propaganda: kernenergie is en blijft een gevaarlijke technologie.

[1] Lees het volledige rapport op de site van Greenpeace Japan:
Deel 1 - Deel 2 - Deel 3 - Deel 4 - Deel 5