Ik weet wat ik eet!

1 reactie
Nieuwsartikel - 20 juli, 2015
Ken je onze foodblog al? Je vindt er inspiratie voor op het veld, in de moestuin, de keuken en de winkel. Want samen kunnen we de manier veranderen waarop voedsel geproduceerd en gegeten wordt.

Neem een kijkje op www.ikweetwatikeet.org

In mei is Greenpeace met een nieuwe campagne voor ecologische landbouw gestart. We richten ons niet alleen tot beleidsmakers en boeren, maar tot iedereen die bewuster met voeding wil omspringen. Zo besteden we op onze foodblog aandacht aan mooie initiatieven, inspirerende mensen, heerlijke recepten en nuttige tips…

Helden van ons voedsel

Verschillende mensen en organisaties zijn al volop bezig met duurzame landbouw, ook in de moestuin. En met lekker ecologisch eten. We vinden hen helden en plaatsen hen graag in de kijker.

Zo heb je bioboerin Corazon, een voormalig topmodel dat de catwalk New York en Parijs inruilde voor een veldje in Kontich. En Ole, die na een geslaagd project rond gemeenschapslandbouw (CSA) in Oostende nu in Aartselaar een eigen landbouwbedrijf heeft. Zopas heeft hij een project gelanceerd met 169 biologisch geteelde tomatenvariëteiten.

Ellien en Marijke koken in hun pop-uprestaurant Rekub uitsluitend met voedseloverschotten, terwijl Sabien met Roof Food in Gent bewijst dat je de daken van grote gebouwen perfect kan gebruiken om aan stadslandbouw te doen.

Recht van bij de boer

Wie wil weten waar zijn voedsel vandaan komt, gaat het liefst rechtstreeks aankloppen bij een producent. Er zijn tal van initiatieven die je helpen om de keten zo kort mogelijk te houden. De groentepakketten van Voedselteams, het systeem van Boeren & Buren, de boerenmarkten Marta (Antwerpen), Fermet (online), en ga zo maar voort.

Eigen moestuin

Je kan natuurlijk zelf groenten en fruit kweken. Voor wie eenvoudig wil beginnen, raden we rucola aan. Veel plaats heb je trouwens niet nodig. Sonja legt uit hoe ze haar paradijs heeft gecreëerd op een terras van 4 m². We geven ook nuttige tips tegen onkruid en slakken, of om je tuin 'bijvriendelijker' te maken. 

Verder kan je op de foodblog heerlijke recepten vinden om seizoensgroenten, al dan niet van eigen kweek, te bereiden: asperge, venkel of warmoes bijvoorbeeld.

En dit is nog maar een greep uit het aanbod. De komende maanden blijven we regelmatig nieuwe berichten posten. Hou ons in de gaten!

Ga zelf aan de slag

Wil je zelf iets concreet doen voor ecologische landbouw? Ga hier een engagement aan.  

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Groene herder zegt:

Fantastische actie/initiatief. Jammer genoeg heb ik geen tuin(tje) of terras, maar ik koop in hoofdzaak wel bio-groenten bij een bio-boer of bio-winke...

Geplaatst 23 juli, 2015 om 21:20 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.