Kernafvaltransport door België: doe mee met de virtuele blokkade

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 11 oktober, 2011
Vanavond rijdt er opnieuw een trein met hoogradioactief afval door ons land. Naar aanleiding van dit transport, roept Greenpeace iedereen op om mee te doen met een online protestactie.

Op www.kernenergie-dood-spoor.be kan je virtueel postvatten langs het spoor om te protesteren tegen de doortocht van de radioactieve trein. Hoe meer mensen duidelijk maken dat ze niet willen dat dit transport door hun regio wordt gestuurd, hoe sterker het signaal aan de beleidsmakers. Doe dus mee en laat je stem horen!

 

Zinloos

Waarschijnlijk rijdt rond 18.30u vanavond de echte trein België binnen. Deze ochtend voerde Greenpeace Nederland stralingsmetingen uit bij het laden van de containers. Drie wagons vervoeren bestraalde reactorbrandstofstaven uit de kerncentrale van Borssele (Nederland) naar de opwerkingsfabriek in La Hague (Frankrijk). Een zinloze onderneming, want opwerking biedt absoluut geen oplossing voor het kernafvalprobleem. Integendeel: het zorgt voor bijkomend afval dat binnen enkele jaren weer terug naar het land van herkomst moet. Zo komt er geen eind aan het gesleep met radioactief afval. Dit transport is nog maar het tweede in een reeks van tien.

Protest

Niet alleen Greenpeace verzet zich tegen de doortocht van dit konvooi. Afgelopen weken tekenden ook de burgemeesters van 22 gemeenten protest aan tegen de doortocht. Zij vragen dat dit transport en de acht nog geplande opgeschort worden, of dat ze minstens inzage krijgen in de vergunning. Ze klagen aan dat er geen noodplannen bestaan voor het geval er iets fout loopt. Ook actiegroepen zoals Sortir du Nucléaire, Nucléaire Stop, Syndicat Sud-Rail kondigen demonstraties aan in Moeskroen naar aanleiding van het vervoer vandaag.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.