Kernenergie, gevaarlijk dichtbij

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 21 april, 2011
België is een van de meest genucleariseerde landen ter wereld, nergens anders werden kerncentrales zo dicht bij stedelijke centra gebouwd. Op deze interactieve kaart zette Greenpeace alle Belgische installaties, kerncentrales aan de landsgrenzen, de transportroutes voor kernafval én de reikwijdte van radioactieve besmetting als er een ongeluk zou gebeuren in Doel.

Door de checkboxes aan te klikken, kan je op deze kaart de locatie en meer info over het vermogen, de leeftijd en gebruikte brandstoffen van de Belgische centrales weergeven. Maar de kaart bevat ook informatie die minder bekend is, zoals opslagplaatsen van kernafval, productie-eenheden van brandstofelementen en de routes van de kernafvaltransporten die een heel groot deel van ons land doorkruisen. Ook de kerncentrales aan de landsgrenzen zijn aangeduid. Rond alle centrales werd de officiële evacuatiezone (zoals beschreven in het nucleair noodplan van de overheid) en een perimeter van 30 km (de opofferingszone die voor zowel Fukushima als Tsjernobyl werd bepaald).

Ook de mogelijke verspreiding van besmetting na een kernongeval in Doel werd op de kaart opgenomen. Deze gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van de Universiteit voor Natuurwetenschappen in Wenen en houden rekening met de overheersende windrichting. Dit falloutscenario geldt voor de besmetting van Cesium 137. Op de kaart kan je duidelijk zien dat het grootste deel van het land in risicozone komt te liggen, als er een ernstig ongeluk zou gebeuren in Doel. (Kijk op de Franstalige kaart voor eenzelfde besmettingsscenario voor Tihange.)

 

Door de checkboxes aan te klikken, kan je op deze kaart de locatie en meer info over het vermogen, de leeftijd en gebruikte brandstoffen van de Belgische centrales weergeven. Maar de kaart bevat ook informatie die minder bekend is, zoals opslagplaatsen van kernafval, productie-eenheden van brandstofelementen en de routes van de kernafvaltransporten die een heel groot deel van ons land doorkruisen.

Ook de kerncentrales aan de landsgrenzen zijn aangeduid. Rond alle centrales werd de officiële evacuatiezone (zoals beschreven in het nucleair noodplan van de overheid) en een perimeter van 30 km (de opofferingszone die voor zowel Fukushima als Tsjernobyl werd bepaald). Ook de mogelijke verspreiding van besmetting na een kernongeval in Doel werd op de kaart opgenomen.

Deze gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van de Universiteit voor Natuurwetenschappen in Wenen en houden rekening met de overheersende windrichting. Dit falloutscenario geldt voor de besmetting van Cesium 137. Op de kaart kan je duidelijk zien dat het grootste deel van het land in risicozone komt te liggen, als er een ernstig ongeluk zou gebeuren in Doel.

Kernenergie, altijd gevaarlijk dichtbij. Deel de nucleaire kaart van belgië of Facebook/Twitter

 

 

Stap mee uit kernenergie! Teken de petitie vóor het behoud van de wet op de kernuitstap. Want kernenergie is nooit veilig en er zijn voldoende duurzame alternatieven.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.