Lego: we confronteren Shell op alle fronten

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 14 augustus, 2014
Op dit moment is het zomer in het noordelijk halfrond. Het ijs in de Noordelijke IJszee slinkt, zoals normaal is in dit seizoen. Maar elk jaar smelt het ijs toch telkens een stukje verder weg . En de gevolgen zijn ernstig voelbaar, onder andere voor de vrouwelijke ijsberen die uitgeput raken omdat ze steeds verder moeten zwemmen om eten te vinden voor hun jongen…

Hier zie je het zee-ijs smelten

Trekken de oliemaatschappijen zich daar iets van aan? Hoegenaamd niet. Zij zien het smelten van het poolijs veeleer als een economische opportuniteit. We weten al dat Exxon en Rosneft naar olie gaan boren in de Karazee en dat Shell actief zijn volgende boorcampagne aan het voorbereiden is…

Deze oliereuzen zijn doof en blind, bezeten door de winst die ze met de oliewinning aan de Noordpool kunnen maken. Ze laten zich liever door de beurskoersen leiden dan door de waarschuwingen van de bevolking, van ngo’s en van internationale instanties over de risico’s voor het noordpoolgebied en het klimaat in het algemeen.

Shell zal niet snel opgeven, dat weten we. Maar ook wij zijn vastberaden. Want de Noordpool en de toekomst van dit gebied zijn een strijd waard. Daarom blijven we Shell volgen, op alle terreinen waar de oliemaatschappij actief is: op zee, op het land, op internet en in de winkels… Want we willen het publiek de waarheid over de verwoestende plannen van Shell laten zien.

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat meer dan 800.000 mensen over de hele wereld de voorbije zes weken aan Lego hebben gevraagd om zijn partnerschap met Shell op te zeggen. Maar waarom zetten wij een campagne op tegen Lego? Waarom trekken we niet rechtstreeks naar de boorplatforms?

Wel, we willen op alle fronten aanwezig zijn. De voorbije twee jaar heeft Greenpeace zijn acties op de boorplatforms in de Noordelijke IJszee opgevoerd: in Rusland en in Noorwegen bijvoorbeeld. Vandaag willen we ook het imago van Shell aanpakken. Want het oliebedrijf gebruikt Lego. Deze samenwerking past in een goed doordachte strategie: Shell wil ‘vrienden kopen’ die zijn plannen voor gevaarlijke olieboringen aan de Noordpool kunnen legitimeren en het merk associëren met positieve waarden.

Door steun te verlenen aan een bedrijf als Shell, dat van plan is fossiele brandstoffen te ontginnen in de Noordelijke IJszee, verraadt Lego zichzelf. Niet alleen de ethiek en het positieve imago van Lego, maar ook de hoge milieueisen die Lego stelt, zijn in tegenspraak met die van een bedrijf als Shell. Lego wil kinderen over de hele wereld mogelijkheden bieden om werelden te verzinnen en gaat om zuiver zakelijke redenen in zee met het bedrijf dat mee de Noordpool wil vernietigen.

Wij willen en zullen niet opgeven. Er zijn al 825.000 e-mailberichten verstuurd  aan Lego, vanuit zes continenten. Zes miljoen mensen hebben via internet de video ‘Lego everything is not awesome’  bekeken. Actievoerders hebben acties opgezet in de Legoland-parken, in Lego-winkels. Zij hebben tienduizenden handtekeningen overhandigd op het Lego-hoofdkantoor in Denemarken. Kinderen hebben actie gevoerd aan de kantoren van Lego in Londen, vrijwilligers van Greenpeace hebben activiteiten georganiseerd, op straat, in Shell-tankstations, in speelgoedwinkels, van Australië tot in Hong-Kong en van Europa tot in New York...

Onze campagne heeft Lego en Shell niet onverschillig gelaten. Nadat honderden mensen telefonisch contact hadden opgenomen met de klantendienst, heeft Lego de lijn gewoon gesloten. In verscheidene landen werd ook een opiniepeiling gehouden om de mening van de mensen te kennen over de samenwerking tussen Lego en Shell. Het pr-bedrijf van Shell liet een online video intrekken over de strategie om Lego te gebruiken om kinderen en hun ouders te bereiken en hen zo aan het merk te binden. Lego en ook Shell lijken er dus te willen voor zorgen dat onze campagne niet te veel schade berokkent aan hun imago bij de consumenten en hun “marketingdoelgroep.”

Door het logo van Shell op zijn speelgoed af te beelden, kiest Lego ervoor om Shell en zijn verwoestende plannen aan de Noordpool te steunen. Maar de tijd dringt voor de Noordpool. Daarom kunnen we de halfslachtigheid van Lego niet aanvaarden, ook al zijn we dol op het speelgoed van het bedrijf. Het is onze plicht om in te grijpen, telkens en telkens opnieuw, tot Lego uiteindelijk de waarheid onder ogen ziet.

Zeg ook aan Lego dat het zijn samenwerking met Shell moet stopzetten

Bedankt om ons te blijven volgen… en ons te steunen!

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.