Nucleaire dreiging in Japan

Kernenergie is als Russische roulette

1 reactie
Nieuwsartikel - 12 maart, 2011
Het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima komt niet uit de lucht vallen. Inherent veilige kerncentrales bestaan niet. Zelfs met extra ingebouwde beveiligingsmaatregelen, zoals back-up noodkoelingssystemen, en een strenge veiligheidscultuur, is het onmogelijk om op alle voorspelbare en onvoorspelbare noodsituaties te anticiperen.

De natuurramp die Japan gisteren trof, zorgde voor nucleaire dreiging bij verschillende kernreactoren in de regio Fukushima, ongeveer 250 km ten noorden van Tokio. De situatie bij de kerncentrale van Fukushima ziet er bijzonder alarmerend uit. Deze middag verschenen in de internationale pers berichten over problemen met de koeling van verschillende reactoren. Greenpeace zal de toestand in Japan op de voet volgen.

“Onze bezorgdheid gaat uit naar het Japanse volk dat nu na de aardbeving en tsunami's ook geconfronteerd wordt met een nucleaire dreiging”, zegt Jan Beranek, hoofd van de nucleaire campagne van Greenpeace International, in een reactie op berichten over verhoogde radioactieve straling rond de centrale van Fukushina. “De Japanse overheid moet de veiligheid van de bevolking verzekeren en verdere vrijkoming van radioactiviteit vermijden.”

“De huidige toestand in Fukushima blijft verre van duidelijk, maar op dit moment kunnen we zeggen dat besmetting door het vrijgekomen Cesium-137 een aanzienlijk risico vormt. Cesium-137 is een van de isotopen die veranwoordelijk was voor gezondheidsgevolgen na de kernramp van Tsjernobyl, omdat dit tot 300 jaar in het leefmilieu en de voedselketen aanwezig blijft.”

Geen veiligheidsgaranties

De noodtoestand in Japan bewijst dat het onmogelijk is om op alle voorspelbare en onvoorspelbare noodsituaties te anticiperen. Dagelijks vinden overal ter wereld kleine en middelgrote incidenten in nucleaire installaties plaats. Gelukkig komt daarbij meestal geen of slechts weinig radioactiviteit vrij in de omgeving. De geschiedenis leert ons evenwel dat er zowat ieder decennium een ernstig ongeluk plaatsvindt: Windscale in 1957, Three Mile Island in 1979, Chernobyl in 1986, Tokai Mura in 2000 en nu Fukushima. Er is geen enkele garantie dat een zware ramp zich niet in een van de reactoren van Doel of Tihange kan voordoen.

Belgisch noodplan te beperkt

De Japanse autoriteiten hebben vrij snel beslist tot een volledige evacuatie van de 20 km zone rond de reactor. In België voorziet het nucleair noodplan slechts in een evacuatie van 10 km, wat gezien de grote bevolkingsdichtheid rondom Doel en Tihange véél te weinig is. Reeds in 1991 concludeerde de bijzondere onderzoekscommissie van de senaat dat de noodplanzone zich zou moeten uitstrekken tot minstens 30 km rond de kerncentrales. Concreet betekent dit dat men voor een ongeval in Doel moet voorbereid zijn op het evacueren van meer dan een miljoen mensen in Antwerpen, Lier, Sint-Niklaas, Lokeren en Bergen-op-Zoom. Bij een ongeval in Tihange liggen de steden Hoei, Luik en Namen in de 30 km zone.

Niet alleen op menselijk, maar ook op economisch vlak leidt elk nucleair incident in België tot een drama. Zelfs indien na een ongeluk in Doel de autoriteiten zouden beslissen om een beperkte zone van slechts 5 km preventief en tijdenlijk te ontruimen, dan betekent dit een miljoenenverlies voor de petrochemische en andere grote bedrijven in de haven. Wie zal in de nabije toekomst nog goederen, laat staan voedsel via de haven van Antwerpen willen vervoeren?

Kortom, de levensduur van de Belgische kerncentrales verlengen komt neer op een spelletje Russiche roulette. De kans op een ernstig ongeluk in Doel en Tihange is weliswaar eerder klein, maar zeker niet onbestaande. De gevolgen van een kernongeluk daarentegen zijn in dichtbevolkte gebieden immens groot. Daarom is het onaanvaardbaar om de levensduur van de kerncentrales te verlengen.

Meer info in het Greenpeace dossier “Russische Roulette. Risico's van levensduurverlenging van kerncentrales”.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

dirk vermeersch zegt:

Danger Danger don't kill the future,No time to waste,x

Geplaatst 15 maart, 2011 om 12:17 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.