Van 1971 tot nu: acties en resultaten

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 2 november, 2011
In de loop der jaren behaalde Greenpeace talrijke overwinningen voor het milieu. Onmogelijk om ze allemaal op te noemen. Daarom halen we er vier aan, eentje per decennium.

1974: Frankrijk maakt een einde aan kernproeven in het zuiden van de Stille Oceaan

De dreiging

In 1972 besluit de Franse overheid een groot gebied in internationale wateren in het zuiden van de Stille Oceaan bij Moruroa te gebruiken voor bovengrondse kernproeven. Dit ten koste van de lokale bevolking en het milieu.

Actie van Greenpeace: volharding, actie, media

Hetzelfde jaar hoort de Canadese David McTaggart over de Franse plannen. Hij is verbijsterd dat Frankrijk een enorm deel van de zee afsluit voor de scheepvaart. Op hetzelfde moment verneemt hij dat een groep activisten, verenigd in de organisatie Greenpeace, op zoek is naar een boot om naar de bewuste zone te gaan. Hij doopt zijn boot om tot de Greenpeace III en zet koers naar het koraaleiland.

Zijn aanwezigheid in de verboden zone verplicht de Franse regering om de proeven uit te stellen. Zijn boot wordt zwaar beschadigd door de Franse marine. Maar hij geeft niet op. Het jaar daarop vertrekt McTaggart naar Moruroa waar een nieuwe reeks proeven aangekondigd wordt. Zeven personen enteren zijn schip en vallen David McTaggart en de bemanning aan. De Canadees geraakt gewond aan zijn oog. De foto’s van de aanval halen de pers, wat leidde tot international protest tegen de Franse kernproeven.

In 1974 maakt Frankrijk een einde aan de kernproeven in de Stille Oceaan, na de acties van Greenpeace en door het massale verzet dat dit teweegbracht.

1982: De International Whaling Commission (IWC) verbiedt de commerciële jacht op walvissen

De dreiging

De feiten zijn onthutsend: de walvispopulatie daalt met een alarmerende snelheid. Steeds meer harpoenen en steeds meer industriële schepen maken jacht op de dieren. De slachtpartijen worden verborgen gehouden voor het publiek. 

De actie van Greenpeace: actie, media en mobilisatie

Greenpeace start kort na de oprichting de campagne tegen de walvisjacht. Sinds 1973 gaan onze schepen de confrontatie met walvisjagers aan op volle zee: activisten in zodiacs plaatsen zichzelf letterlijk tussen de dieren en de harpoenen. Dergelijke acties zijn op dat moment nog nooit vertoond. De beelden gaan de wereld rond en schokken een groot deel van de publieke opinie, die voor het eerst de praktijken van de commerciële walvisvangst te zien krijgt. Terwijl vrijwilligers de acties op zee verderzetten, worden er aan land petities verzameld.

Greenpeace houdt de druk op de zaak tot de IWC in 1982 een moratorium op de commerciële walvisvangst instelt. Deze fantastische overwinning is het resultaat van meer dan tien jaar campagne voeren.

1991: De Zuidpool wordt beschermd natuurgebied gewijd aan de vrede en de wetenschap

De dreiging

Aan het begin van de jaren 1980, wordt het gevaar van uitbuiting van de Zuidpool voor commerciële belangen tastbaar. Er is steeds meer bewijs van de aanwezigheid van olie en mineralen onder de rotsen en het ijs. Verschillende bedrijven en overheden hebben hun zinnen gezet op de natuurlijke rijkdommen in de regio.

De actie van Greenpeace: wetenschappelijk onderzoek, politieke lobby en volharding

Op het eerste gezicht lijkt het onhaalbaar om de plannen van overheden tegen te houden. Deze campagne is nochtans een voorbeeld geworden van wat je kan bereiken met een combinatie van vier ingrediënten: gedurfde acties, wetenschappelijk onderzoek, politieke lobby en doorzettingsvermogen.

In 1987 vestigt Greenpeace een permanente basis op Antarctica. Ze zal vijf jaar operationeel zijn. Het doel: een onderzoeksprogramma op poten zetten om de gevolgen van menselijke activiteit op het ecosysteem in kaart brengen om meer gewicht in de schaal te kunnen werpen bij de onderhandelingen over de toekomst van het gebied. De professionaliteit van Greenpeace valt op en er wordt geluisterd naar de stem van de organisatie. Tegelijkertijd zetten kantoren van Greenpeace wereldwijd druk op regeringen om zich uit te spreken voor de bescherming van de Zuidpool.

In 1991 wordt Antarctica officieel erkend als beschermd natuurgebied gewijd aan de vrede en de wetenschap. Alle ontginningsactiviteiten worden verboden voor een periode van 50 jaar.

2010: Nestlé maakt een einde aan de aankoop van palmolie uit ontbossing

De dreiging

Voedingsreus Nestlé koopt zijn palmolie aan bij Sinar Mas, een Indonesisch bedrijf dat bekend staat voor zijn verwoestende praktijken in het Indonesische regenwoud. Deze ontbossing bedreigt de orang-oetangs en versnelt de klimaatverandering.

De actie van Greenpeace: online strategie

Greenpeace zet in op een sensibiliseringscampagne voor een massapubliek: we voeren directe vreedzame acties, verzamelen o.a. via satellietbeelden bewijs van de betrokkenheid van Nestlé in ontbossing en vragen de steun van surfers over de hele wereld via sociale netwerken.

Honderdduizenden sympathisanten steunen onze campagne door e-mails te sturen aan het bedrijf of de boodschap te verspreiden via Facebook, Twitter en andere sociale media. Nestlé verplicht Greenpeace om een reputatieschadend filmpje van YouTube te halen. Dit botst op groot protest bij de internetgemeenschap die dit beoordeelt als censuur. De clip wordt opnieuw opgeladen op Vimeo en wordt in totaal meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. Waarschijnlijk is deze campagne de sterkste illustratie ooit van de macht van consumenten die met gebundelde krachten een multinational tot de orde roepen.

In 2010, kondigt Nestlé aan geen palmolie meer te kopen die afkomstig is van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.