Vergadering Arctische landen is maat voor niets

Fotoboek 'I ♥ Arctic' overhandigd

Nieuwsartikel - 17 mei, 2013
De vergadering van de Arctische Raad woensdag in het Zweedse Kiruna was een maat voor niets. Geen maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan of een geloofwaardig plan om olielekken op de Noordpool te vermijden. Een troost: heel wat organisaties van inheemse gemeenschappen hebben zich achter onze eis geschaard om olieboringen in het gebied te verbieden.

Woensdag vergaderde de Arctische Raad in het Zweedse Kiruna. Deze raad verenigt de landen rond de Noordpool, met name Canada, Denemarken (Groenland), de Verenigde Staten, Finland, IJsland, Noorwegen, Rusland en Zweden. Ook vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen en zes landen met de status van waarnemer zetelen in de raad.

Het belang van deze vergadering valt niet te onderschatten. De leden van de Arctische Raad beslissen immers over de toekomst van het noordpoolgebied. Bovendien is Canada net voorzitter van de Raad geworden en zijn regering heeft nauwe banden met de olie-industrie, wat weinig goeds voorspelt voor de Noordpool. Daarom waren wij ook van de partij in Kiruna.

 

Inheemse gemeenschappen

Het begon met een belangrijke gebeurtenis begin deze week, waarbij heel wat vertegenwoordigers van autochtone bewoners van het noordpoolgebied zich resoluut uitspraken tegen olieboringen in de Noordelijke IJszee. Ongeveer tachtig delegaties uit zeven Arctische landen kwamen naar Kiruna voor conferentie onder de noemer "The Peoples’ Arctic: Unified for a Better Tomorrow", dat Greenpeace en Save the Pechora Committee voor het tweede jaar op rij samen organiseerden.

De conferentie is bedoeld om de banden tussen de inheemse gemeenschappen van boven de poolcirkel en milieuorganisaties aan te halen. Na afloop ondertekenden heel wat organisaties en individuen onze eis om de Noordpool te beschermen. (bekijk de slotverklaring en de lijst van ondertekenaars)

Ondanks oproepen van inheemse gemeenschappen en waarschuwingen van wetenschappers heeft de Arctische Raad echter geen bindende maatregelen getroffen om de uitstoot van zwarte aerosols (black carbon) te beperken of om de olierush op de Noordpool te stoppen. Erger nog, het “Cooperation on Marine Oil Pollution Preparedness and Response in the Arctic Agreement” dat de ministers in Kiruna ondertekenden, houdt de oliemaatschappijen niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een olieramp.

Boodschap aan Canada

Op het moment dat Canada het voorzitterschap van de Arctische Raad overnam, richtte Greenpeace zich rechtstreeks tot de delegatieleden van de ministeriële bijeenkomst. We willen dat de Canadese regering mens en milieu boven de belangen van oliebedrijven plaatst.

De Arctische Raad moet de regio duurzaam beheren en het milieu beschermen, dat is een van haar kerntaken, maar de regering van de Canadese premier Harper gaf eerder al te kennen dat ze er de industriële ontwikkeling wil opdrijven.

Blader door het fotoboek

Zaterdag 20 april vormden meer dan 17.000 mensen op 278 plaatsen in 35 verschillende landen over de hele wereld een menselijk spandoek. De boodschap was simpel, duidelijk en gericht aan de politieke leiders van deze planet: “I ♥ Arctic”. Ze eisen bescherming voor het unieke en kwetsbare noordpoolgebied.

We hebben de foto's van deze manifestaties gebundeld in een boek en dat zoals beloofd woensdag aan de vertegenwoordigers van de Arctische Raad bezorgd.

 

- Meer weten over deze campagne?

Onderwerpen