Een dag aan boord van de nieuwe Rainbow Warrior

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 10 november, 2011
Op 4 november vertrekken wij ’s ochtends vroeg met met medewerkers van Greenpeace, sympathisanten, vrijwilligers en journalisten naar Amsterdam, voor een bezoek aan de nieuwe Rainbow Warrior.

Na drie uur rijden zien wij de 55 meter hoge masten van de Rainbow Warrior achter een rij appartementsgebouwen opduiken. Wanneer we dan – eindelijk – dichterbij komen, kunnen wij de boot in volle glorie bewonderen. Net als bij zijn voorgangers prijkt op zijn romp het Greenpeace-logo, de bekende regenboog en een vredesduif.

Uitgebreide uitleg in de stuurcabine.

Weldra zal de Rainbow Warrior geen enkel geheim meer voor ons hebben, want we krijgen een geleid bezoek onder leiding van de bemanning. Onze eerste halte is het landingsplatform voor helikopters aan de achterkant van het schip. Onze gids wijst ons op enkele specifieke kenmerken van de boot: “Het is de eerste keer dat Greenpeace zijn eigen boot bouwt. Wij wilden een schip dat zo milieuvriendelijk mogelijk is. En dat is gelukt: de Rainbow Warrior III is een zeilboot die voor 80% op wind vaart. Bovendien hebben wij helemaal geen verf met giftige stoffen gebruikt en is er een systeem voor de biologische behandeling van het afvalwater.”

Een nieuwe strijder

Deze boot moest een platform voor acties worden. En ook dat is gelukt, zo kunnen wij duidelijk vaststellen tijdens het vervolg van het bezoek. De conferentiezaal, die plaats biedt aan vijftig mensen, is de ideale plaats voor een bijeenkomst met journalisten. Net daarnaast bevindt zich een kantoor voor de organisatie van campagnes. De ruimte kan hermetisch worden afgesloten, waardoor coördinatoren van een actie kunnen blijven communiceren met de buitenwereld ook wanneer de boot zou worden gepraaid. In een andere ruimte kunnen wetenschappers meteen al hun analyses uitvoeren... En ten slotte maken kranen voor- en achteraan het mogelijk om heel snel onze opblaasbare rubberboten te water te laten.

Met deze boot, die uniek is in zijn soort, zal het mogelijk zijn om onze acties op zee voort te zetten, om vervuilers aan te klagen en oplossingen voor te stellen. Na enkele uren vertrekken we weer richting Brussel. De reis is lang, maar dat is niets in vergelijking met het geduld dat de Rainbow Warrior en zijn bemanning zullen moeten oefenen om ons een duurzame toekomst te garanderen.

De Rainbow Warrior III in cijfers

  • Bouwjaar: 2011
  • Lengte: 58 meter
  • Breedte: 11 meter
  • Hoogte van de masten: 55 meter
  • Maximumsnelheid: 15 knopen

Landingsplatform voor helikopters.

Vier sympathisanten getuigen

“De Rainbow Warrior is echt iets mythisch. Ik heb meegedaan met de wedstrijd en ik had al beslist dat ik Merlin zou meenemen als ik zou winnen. We stonden allebei perplex toen we het schip zagen. We hadden niet verwacht dat het zo groot zou zijn. Merlin was vooral onder de indruk van alle knopjes in de controlekamer en was opgetogen dat hij even mocht plaatsnemen op de stoel van de kapitein.” Géraldine (36 jaar).
“We zagen onszelf al op zee, op deze gloednieuwe Rainbow Warrior, met bovendien zo’n vriendelijke bemanning. Als je deze boot ziet, besef je dat onze giften het mogelijk maken om iets ‘onafhankelijks’ te doen, iets wat niet is aangetast door het winstdenken.” Françoise (70 jaar).
 “De Rainbow Warrior zien is als even een droom aanraken, vooral voor mij, want ik heb nog nooit een voet op een boot gezet. Dit overtreft alle verwachtingen!” Jaqueline (54 jaar).

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.