Acties in Antwerpen en Luik voor kernuitstap

Belgisch nucleair noodplan volstaat niet

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 5 maart, 2012
Met de eerste 'verjaardag' van Fukushima in zicht is het hoog tijd om uit deze tragedie lessen te trekken. In een rapport maakt Greenpeace een scherpe analyse van wat zich afspeelde vlak na het drama: een nucleair nulrisico bestaat niet en de beste manier om het risico uit te sluiten is de kernuitstap. Twee goede redenen om in Luik en Antwerpen, beide in de nabijheid van een kerncentrale, in actie te schieten.

Sinds maart 2011 werden 150.000 mensen geëvacueerd uit het gebied rond de kerncentrale van Fukushima. Ondanks het zeer goed uitgewerkte noodplan gebeurde die evacuatie in erg chaotische omstandigheden. Antwerpen is evenmin voldoende voorbereid in geval van een kernramp in Doel. Een spandoek aan het stadhuis ("Fukushima aan de stroom?") wijst de Sinjoren hierop. Dat geldt ook voor Luik, op 30 kilometer van de kerncentrale in Tihange. We voeren actie aan het station van Luik-Guillemins  met de slogan “Ca n'arrive pas qu'aux autres...”

Actie in Antwerpen

"Lessons from Fukushima", zo heet het rapport dat niet enkel aantoont dat een kernramp ongeveer eens in de tien jaar voorkomt, maar ook dat de evacuatieplannen weinig efficiënt zijn. Deze plannen zijn opgesteld volgens het principe van concentrische cirkels van 10, 20 en 30 kilometer rond de kerncentrales. Maar radioactiviteit verspreidt zich niet in concentrische cirkels en is niet onder controle te houden. Zelfs in het hoogtechnologische Japan, in een bovendien heel gedisciplineerde maatschappij, is men hier niet in geslaagd.

Een half miljoen mensen door één tunnel ?

Twee Belgische grootsteden bevinden in nucleaire risicozones : Luik en Antwerpen. Luik ligt in de dertigkilometerzone rond de kerncentrale van Tihange, Antwerpen ligt op slechts 11 kilometer van de kerncentrale van Doel.

 In Fukushima kregen alle mensen in een straal van 20 km rond de centrale het bevel te verhuizen. Inwoners die tussen de 20 en de 30 km woonden, mochten vrijwillig verhuizen. Voor Antwerpen betekent dat concreet de evacuatie van 1,5 miljoen mensen, en dat tegen de dominante windrichting in. In deze stad moeten 500.000 mensen door 1 tunnel onder de Schelde.

Vooral in de ziekenhuizen van Fukushima-Stad rezen er onmiddellijk problemen. Het personeel had de risicozone verlaten en zieken, ouderen en kinderen werden aan hun lot overgelaten. Hoe zal men met de situatie omgaan in Antwerpen indien er een kernramp in Doel gebeurt? Is men daar op voorbereid?

In een straal van 30 km rond Doel staan 9.176 bedden in 33 ziekenhuizen. In het arrondissement Antwerpen staan 10.499 bedjes in crèches en 11.423 bedden in rusthuizen. Het Belgische nucleaire noodplan vraagt burgers in geval van nood hun woning niet te verlaten, maar wel hun jodiumpillen te gaan halen. Er wordt gevraagd hun kinderen niet van school te halen. Leerkrachten worden verondersteld precies te weten wat ze moeten doen.

130.000 km³ kernafval

Na de evacuatie moesten de Japanners werken aan de "ontsmetting " van een gebied dat ongeveer zo groot als half België. In dit gebied is een normaal leven uitgesloten en zijn de gronden onbruikbaar. Hoe zal men hier in het dichtbevolkte België mee omgaan ?

De beleidsverantwoordelijken en de nucleaire sector moeten er geen doekjes omwinden: bij een kernramp in België zijn de gevolgen dramatisch voor grote delen van de bevolking, voor het milieu en voor de economie. De Antwerpse haven, met haar omzet van 143 miljard euro in 2010, is de tweede grootste haven in Europa en het tweede grootste petrochemische complex ter wereld. Na een kernramp wordt dit economische hart van Vlaanderen een nucleaire opofferingszone.

Een kernramp veroorzaakt dus een hele reeks andere catastrofes. Lees meer over een aantal parallellen tussen wat in Japan is gebeurd en de Belgische realiteit.

 

Eén oplossing: de kernuitstap

Staatssecretaris van Energie, Melchior Wathelet, is verantwoordelijk voor de uitwerking van een uitrustingsplan. Dit plan moet België in staat stellen de kernuitstap probleemloos uit te voeren. Met de acties van vandaag willen we staatssecretaris Wathelet er (nogmaals) op wijzen dat de nucleaire industrie een onaanvaardbaar maatschappelijk risico neemt op de kap van alle burgers in dit land. Vorige week onderstreepte Greenpeace dat er nochtans troeven genoeg op tafel liggen, zoals bijvoorbeeld het enorme energiebesparingspotentieel.

www.nuclearfreebelgium.be

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.