In actie tegen kernenergie op het Atomium

Stop kernenergie, ga voor hernieuwbare energie

1 reactie
Nieuwsartikel - 21 april, 2011
Vanochtend ontrolden klimmers van Greenpeace grote spandoeken op bollen van het Atomium met een niet mis te verstane boodschap: stop kernenergie en ga voor hernieuwbare energie. De driekleur op de hoogste bol van het Atomium werd voor de gelegenheid vervangen door een grote Belgische vlag met daarin een doorkruist radioactiviteitssymbool.

Spandoek op het Atomium.

De kerncentrales moeten ten laatste na 40 jaar operationele dienst gesloten worden, zoals de wet op de kernuitstap voorschrijft. Velen stellen zich nog openlijk vragen bij de haalbaarheid van de kernuitstap. Toch kunnen we perfect zonder kernenergie. De drie oudste Belgische reactoren produceren samen 15.000 GWh. De nieuwe productie-eenheden, die gebaseerd zijn op hernieuwbare energiebronnen of gas en die op dit ogenblik worden gebouwd en zelfs vóór 2015 in gebruik zullen worden genomen, zouden ongeveer 25.000 GWh kunnen leveren.

Ongebreideld geloof

"Het Atomium stond in de jaren 1950 symbool voor het ongebreideld geloof in technologie. Vandaag is het duidelijk dat een aantal technologieën die in die periode het licht zagen, totaal voorbijgestreefd en zelfs gevaarlijk zijn. We moeten ze dan ook vervangen door de duurzame energietechnologieën van de toekomst: energie-efficiëntie en met slimme netwerken verbonden hernieuwbare bronnen", verklaart energiecampaigner Joëlle Hérin.

Kernenergie blijft onveilig. "Onder meer Three Mile Island, Tsjernobyl en Fukushima bewijzen dat een ernstige kernramp volgens vooraf niet in te schatten scenario's in elk type reactor, in ieder land en op ieder ogenblik kan plaatsvinden. België is het enige land ter wereld dat zijn kerncentrales zo dicht bij steden en bevolkingscentra heeft ingeplant. Door de levensduur van de oude reactoren van Doel en Tihange nog eens met tien jaar te verlengen verhogen we het risico", legt kernenergiecampaigner Eloi Glorieux uit.


 

Voldoende vervangcapaciteit

De kernreactoren van Doel en Tihange werden ontworpen in de jaren 1950-1960 en gebouwd begin jaren 1970, volgens de kennis, inzichten en technologie van toen. Ze kregen een ontwerpleeftijd mee van 30 jaar. De kernuitstapwet laat de operatoren toe om de kernreactoren 40 jaar lang in dienst te houden. Sommige politici willen de levensduur nog eens met 10 jaar verlengen en de kerncentrales dus 50 jaar lang open te houden. Wereldwijd is er bijzonder weinig ervaring met commerciële reactoren die langer dan 40 jaar in dienst gehouden worden. Wie wil dat risico lopen?

De drie oudste reactoren moeten zoals de wet voorschrijft in 2015 gesloten worden. Samen produceren ze ongeveer 10% van onze elektriciteit. Vandaag staat er al voldoende vervangcapaciteit in de steigers om die sluiting probleemloos op te vangen. Bovendien wordt het de hoogste tijd dat we ons energieverbruik terugdringen tot minstens het niveau van de buurlanden. Het energiesysteem van de toekomst komt niet uit de lucht vallen. Er moeten concrete en consequente keuzes voor worden gemaakt.


Met onze petitie “Stap mee uit kernenergie” vragen we de volgende regering om die keuze nu te maken: stop kernenergie en ga voor hernieuwbare energie.

Neem ook deel aan het petitieweekend 22 en 23 april
.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Louis Van der Veken zegt:

Ik heb meer dan dertig jaar gezocht om een middel te vinden om energie op te wekken en op te vangen dat een land zoals België practische volledig...

Geplaatst 9 juni, 2011 om 11:14 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.