L'Ile Longue bij Brest : 2000 keer de kracht van de Hiroshima-bom

Nieuwsartikel - 26 mei, 2005
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de vloot 'Baai van Brest voor een propere zee', samen een veertigtal schepen, hebben gemanifesteerd voor de militaire basis op 'l'Ile Longe', dichtbij Brest. De vloot wilde er protesteren tegen de rol van de basis in de nucleaire proliferatie. De Arctic Sunrise is om 15.30u de basis binnengevaren en heeft een zodiac te water gelaten om een burgerinspectie te doen met als doel te controleren of Frankrijk de verplichtingen nakomt van het TNP dat momenteel in New York besproken wordt.

De Arctic Sunrise en een zeilboot van de 'Flottille Rade de Brest pour une Mer Propre' naderen l'Ile Longue.

Volgens onze informatie lagen twee van de vier Franse kernonderzeeërsin de basis tijdens de inspecties, met een totale vuurkracht dievergelijkbaar is met 1000 maal de bom die Hiroshima vernietigde.

Toen de Arctic Sunrise geblokkeerd werd door twee Franse marineschepen,probeerde de Franse campagnedirecteur Yannick Jadot en tweebemanningsleden van de Arctic Sunrise, Erkut en Craig, de inspectievoort te zetten met een zodiac, tot ze gestopt werden door een boot voltot de tanden gewapende Franse commando's.

Intussen werd de actie gesteund door 150 Greenpeace sympathisanten enlokale activisten die een betoging hielden bij de ingang van dekernbasis.

'We raakten met een simpel, ongewapend bootje tot op 100 meter van eenonderzeeër met nuclaire wapens', vertelde Yannick Jadot. 'Een duidelijkbewijs dat nucleaire wapens nooit echt beveiligd kunnen worden'.

Onderwerpen